Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Därför hänger Expressen ut "Julia Caesar": "Rimligt och rätt"

Publicerad: 2 september 2015, 06:23
Uppdaterad: 2 mars 2016, 10:07

Expressens kulturchef Karin Olsson försvarar publiceringen av skribenten "Julia Caesars" verkliga identitet.

Ämnen i artikeln:

Expressen

YL

Ylva Larsson

ylva.larsson@dagensmedia.se


I måndags skrev Dagens Media om hatet och hoten som DN-journalisten Niklas Orrenius fått ta emot efter att den anonyma skribenten "Julia Caesar" anklagat honom för att förfölja henne. Också frilansskribenten Annika Hamrud drabbades.

Pseudonymen "Julia Caesar" är sedan 2010 krönikör på den högerextrema nätpublikationen Snaphanen och har valt att hålla sin verkliga identitet hemlig.

Men i dag avslöjar Expressen Kultur hennes identitet och publicerar namn och bild på personen som uppges stå bakom pseudonymen.

Karin Olsson, kulturchef på Expressen, säger att "en samlad bedömning" ligger bakom beslutet om publicering.

– Signaturen "Julia Caesar" är en av de absolut mest inflytelserika och flitiga pseudonymerna på de stora hatsajterna. Hon har skrivit otroligt mycket och gett ut tre stycken böcker under pseudonym. När vi fick bakgrunden att hon var en gammal journalist, en van debattör och en slipad person som är fullt medveten om vilken kraft det är hon utövar i sina texter, så tog vi beslutet att en sådan person bör kunna ställas till svars för det hon skrivit. Hon bör tåla att vara med i en öppen debatt, säger hon till Dagens Media.

Hur ser du på risken att "Julia Caesar" nu utsätts för hot och hat?

– Vi måste göra en helhetsbedömning hur stort allmänintresset är att veta vem hon är och vilket inflytande hon har i den offentliga debatten. Det rimliga och rätta var att publicera hennes namn. Jag tror också att hon får ta emot mycket stöd från sina läsare, att döma av de mejl jag fått så finns det de som är beredda att stötta henne. Den rumsrena offentligheten ägnar sig inte åt den typen av hot och hat som svansen efter henne.

Artikeln är skriven av journalisten Annika Hamrud, som själv har utsatts för hat och hot efter att ha sökt "Julia Caesar" under arbetet med artikeln för Expressen Kultur.

– Annika Hamrud har samarbetat med Expressen Kultur hela tiden och vi har ju stor vana att arbeta med säkerhetsfrågor. Vi gör ingen skillnad mellan fast anställda och frilansare. Hon har jobbat mycket med frågor kring SD och är mycket medveten om vilka krafter det kan sätta igång, säger Karin Olsson.

Vad har ni fått för reaktioner hittills?

– Jag tycker av det är en förhållandevis sansad debatt på Twitter. Många tycker att det är bra att äntligen få veta vem som är det här skribenten som synts på Avpixlat och Snaphanen. Sen finns det de som tycker att det är fel, men det är en värdefull diskussion.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev