Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera
SökDagspress

Därför gav Thomas Mattsson Avpixlat en intervju

Publicerad: 16 December 2013, 09:44
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:53

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson intervjuas på den främlingsfientliga bloggen Avpixlat. För Dagens Media berättar han varför.


Ämnen i artikeln:

AvpixlatExpressen

Expressens granskning av kommentatorerna på Avpixlat, Exponerat och Fria Tider är en av förra veckans mest omtalade nyheter.

Från högerkanten har kritiken mot publiceringen varit hård, särskilt på de ovan nämnda sajterna.

I går natt publicerade hatsajten Avpixlat också en intervju med Thomas Mattsson, där chefredaktören "ställdes mot väggen".

– Jag har som princip att försöka svara på alla frågor och delta i alla diskussioner där jag kan bidra med ökad kunskap om journalistik. Jag försöker svara på alla mejl, från skolelever till rasister, men jag måste nog erkänna att jag inte riktigt hunnit med alla senaste veckan, säger Thomas Mattsson till Dagens Media och fortsätter:

– När Avpixlat ville intervjua såg jag det som en möjlighet att berätta mer om nyhetsförmedling, korrigera en del felaktigheter samt att förklara hur etablerad media resonerar och varför det är bättre med dialog än med hot, säger Thomas Mattsson till Dagens Media.

Vad tycker du om de frågor som du fick från sajten?

– Jag har egentligen inga synpunkter på frågorna. Jag såg någon på Twitter som konstaterade att frågeformuleringarna var lite vinklade, men i ärlighetens namn sägs det säkert ibland också så om frågor från Expressen eller Dagens Media.

Blir du oroad när du ser skriverierna om dig och dina medarbetare på hatsajterna?

– Vi är, tyvärr, inte helt ovana vid sådan här "mediekritik". Men det är klart att det känns onödigt att behöva ägna tid åt att hatsajter helt öppet försöker kartlägga medarbetare och utlovar så kallade "hembesök".

Hur hanterar ni hoten?

– En metod är ju att i debatten försöka rätta felaktigheter som sprids. Det verkar som om en del faktiskt tror att Expressen upprättat ett "åsiktsregister" med 55 000 namn, men så är det ju inte. Vi har heller inte gjort något "olaga dataintrång" och vi har inte tagit ställning för politiskt våld och så vidare. Sådana här påståenden förs förstås fram av folk med en politisk agenda.

Ni har ju fått en del kritik för delar av den granskning ni gjort av hatsajterna, bland annat för att ni namngivit "privatpersoner". Hur ser du på det?

– Detta är ju ett av de missförstånd som sprids på dessa sajter, nämligen påståendet om att så kallade "vanliga människor" skulle ha identifierats med namn och bild. Det är dock fel, vare sig Expressen eller andra medier identifierar folk som i största allmänhet debatterar på nätet och som där vill vara anonyma, säger Thomas Mattsson och fortsätter:

– Men – och det är skillnaden – de personer som är centrala i opinionsbildningen mot invandrare genom att tillhöra den grupp som är mest aktiv med att sprida hatpropaganda som till och med kan vara brottslig, den gruppen blir genom det frekventa ställningstagandet i offentligheten till debattörer som måste kunna synliggöras. Men det handlar alltså inte om privatpersoner som bara vill uttrycka sig anonymt på nätet, som det ibland har hävdats.

LÄS OCKSÅ:

Dante Thomsen


Ämnen i artikeln:

AvpixlatExpressen

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev