tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Därför ansöker DN inte om driftsstöd

Publicerad: 4 november 2019, 12:34

Chefredaktören Peter Wolodarski bedömer att Dagens Nyheter kvalificerar sig för att söka driftsstöd, men har trots det valt att inte ansöka, säger han till Dagens Media.

Foto: Janne Naess

”Vi ska tjäna pengar på läsarintäkter, inte genom stöd”, säger DN:s chefredaktör Peter Wolodarski till Dagens Media.

Ämnen i artikeln:

Dagens NyheterMyndigheten för press, radio och tv

AD

Axel Duberg


I förra veckan kom ansökningarna om driftsstöd för 2020 in till Myndigheten för press, radio och tv (MPRT). Totalt har 78 tidningstitlar ansökt om driftwstöd.  Sex av dem har inte driftsstöd i dagsläget. 

För att få ansöka om driftsstöd måste en dagstidnings hushållstäckning ligga under 30 procent på utgivningsorten. I en bilaga till regeringskansliet redovisar MPRT att Dagens Nyheter, baserat på siffror från 2017, har en täckning under 30 procent. För DN skulle stödet landa på 40 miljoner kronor. 

LÄS MER: Hela listan – Här är alla medier som sökt driftsstöd 

Peter Wolodarski är chefredaktör på Dagens Nyheter. Han berättar att frågan om driftsstöd har diskuterats på DN och är uppe hos dess ägare. 

– Vi bedömer att vi skulle kvalificera för stödet, men har inte valt att ansöka.

Varför?

– Vi växer i antal prenumeranter och vi har hyggliga marginaler. I det läget ser vi inte att vi ska söka driftsstöd, det är så pass mycket pengar.

Men det är inte av princip tidningen avstår, enligt Peter Wolodarski. För tio år sedan, då  Dagens Nyheter befann sig i en annan mer knepig ekonomisk situation, ansökte tidningen om driftsstöd. DN fick då avslag på ansökan. 

– Just nu ser det bra ut för oss, med tillväxt i antal digitala prenumeranter och fortsatt lönsamhet i vår drift. Vi har skäl att tro att de kommande åren kommer att se bra ut, även om det är tufft på annonssidan för hela branschen. 

Peter Wolodarski säger vidare att det är läsarintäkter som DN ska tjäna pengar på – inte genom att söka stöd. Att söka driftsstöd i framtiden utesluter han dock inte. 

– Hamnar vi i ett tufft ekonomiskt läge skulle vi kunna ompröva den inställningen.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev