Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Danska nyhetsmedier får annonsstöd

Publicerad: 2 april 2020, 08:47

Villkoret för statligt stöd är att mediebolagen inte delar ut någon vinst för 2019 eller 2020.

Foto: bobmadbob/Getty Images

Danmarks kulturdepartement inför ett stöd för medier som tappar annonser på grund av coronakrisen. 180 miljoner danska kronor avsätts för andra kvartalet.


Ämnen i artikeln:

Coronaviruset

Danska nyhetsmedier som tappar 30 – 50 procent av sina annonsintäkter till följd av coronakrisen kan ansöka om kompensation upp till 60 procent av tappet. De som tappar mellan 50 – 100 procent av annonserna kan få upp till 80 procents kompensation.

Stödet är plattformsneutralt och omfattar tryckta och digitala nyhetsmedier, magasin och privata radioföretag. Villkoret är att de inte delar ut någon vinst för vare sig 2019 eller 2020.

Stödet avser perioden 9 mars till 8 juni. Tappet baseras på en jämförelse med snittet av annonsintäkter under 2019 och ska vara relaterat till coronakrisen.

Företag som redan uppbär statsstöd får inkomma med sin ansökan för de faktiska tappen efter stödperiodens slut. Beräkningarna ska vara granskade av auktoriserade revisorer.

Företag som inte har statligt stöd kan söka baserat på en uppskattning av förlusterna under stödperioden. Stödet regleras sedan i efterhand mot det faktiska utfallet.

– Vi analyserar just nu det danska förslaget, säger Jan Fager, tillförordnad vd i TU – Medier i Sverige.

 

Leif Holmkvist

reporter

Ämnen i artikeln:

Coronaviruset

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev