Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Dan Edström kläckte idén till Expressens teckande etta – "vi träffade så rätt"

Publicerad: 10 januari 2015, 11:35
Uppdaterad: 5 januari 2016, 09:01

Expressen har hyllats för sin förstasida som hedrade offren för terrorattacken mot Charlie Hebdo i Paris – en idé som föddes av Dan Edström.


Ämnen i artikeln:

ExpressenCharlie Hebdo

Dagen efter terrorattentatet där 12 människor dödades på Charlie Hebdos redaktion valde Expressen att låta tecknarchefen Helén Rasmusen teckna hela förstasidan.

Tanken föddes av utvecklingsredaktören Dan Edström, tidigare nattchef och redigerare.

Hur kom du på idén?

– Idén bara dök upp i huvudet när jag satt och jobbade med bevakningen av attentatet. Då skickade jag ett sms till Thomas Mattsson och föreslog att vi skulle teckna ettan. Sedan rullade det bara på. Jag var inte speciellt mycket mer involverad i arbetet med ettan efter att jag skickade det där messet, utan det var mina kollegor som tog det i hamn.

– Så, jag tycker inte att det är jag som ska ha cred för förstasidan som den blev, det ska vår tecknarchef Helén Rasmusen ha. Hon gjorde jobbet på riktigt. Jag såg inte slutresultatet förrän tidningen kom ut på torsdagen.

Vad har ni fått för reaktioner? Hur ser du på dem?

– Jag har bara sett positiva reaktioner och det känns ju givetvis väldigt kul. Det var en väldigt viktig förstasida och det känns bra att vi träffade så rätt med den.

Hur har reaktionerna inne på redaktionen varit?

– Jag skulle beskriva reaktionerna som stolthet. Vi är väldigt stolta över att arbeta på en tidning som vågar och kan göra en sån här förstasida.

Har några medarbetare varit rädda för konsekvenser? Hur känner du själv?

– Jag kan bara uttala mig för mig själv och jag känner ingen oro. Jag litar på polisens bedömning av säkerhetsläget.

Du har ju jobbat på Expressen under lång tid och både sett och själv gjort många ettor. Hur skulle du ranka den här?

– När det gäller det rent kreativa arbetet så är den här i topp, alla gånger. Sen finns det kommersiella budskap, kluriga rubriker och snygga bildlösningar som är uppe där och konkurrerar med den.

Någon annan bra etta du gärna lyfter fram?

– Jag tycker att FI FAN-ettan efter EU-valet är väldigt begåvad och kaxig.

Du är ju sedan en tid tillbaka sociala medier-chef på Expressen. Hur ser du på att växla mellan att ena dagen publicera mer lättsamt material, som på Omtalat, och nästa dag ägna dig åt en skarp nyhetsbevakning?

– Det är precis som det alltid har varit att jobba på Expressen. Vi har ju ända sedan 1944 varvat lättsamt material med skarp nyhetsbevakning. Att vi tar båda dessa arbetsuppgifter på lika stort allvar är det som är kvällstidningens själ. Och att Omtalat bara är lättsamt material håller jag verkligen inte med om. Vi publicerar dagligen nyheter i tyngre ämnen och saker som handlar om de stora nyhetshändelserna. Därför är det inte heller så konstigt att det är kvällstidningarna som lyckats med viralsajter som Omtalat.

– Sedan har jag faktiskt klivit av som sociala medier-chef nu vid nyår. Johanna Odlander, som kommer till oss från UNT, tar över som editionschef sociala medier och jag har en ny roll som är mer inriktad på utveckling inom området.

Hur ser du på relationen mellan medier och sociala medier?

– Kvällstidningarna har alltid varit tvungna ta sig ut dit där folk befinner sig, både för att kunna sälja våra nyheter och för att hämta in vad vi ska skriva om. Förr var det ute på stan, vid tidningskioskerna och på torgen. Nu är det i sociala medier det här sker mest effektivt.

– En annan aspekt är omvärldsbevakningen. Den redaktion som försökt följa händelserna i Paris genom nyhetsbyråernas telegram de senaste dagarna har ju varit hopplöst efter.

Hur kommer den relationen av utvecklas i framtiden tror du?

– Det är exakt det jag ska hantera inom min nya roll på Expressen, men att tro överlämnar jag till andra. Det lär man sig inget på. Det viktigaste i den relationen är att lära sig allt om det man inte kan i dag. Det tänker jag jobba ännu mer fokuserat på nu och det måste alla andra mediahus också göra.

När du inte jobbar, vad gör du då? Jag har till exempel hört att du har talang för att sjunga.

– Jag är med min familj. Och ja, jag sjunger gärna. Har sjungit i en kammarkör tidigare men har inte haft tid de senaste åren.

Vad ska du göra i helgen?

– Jag köpte ett par skridskor i tisdags, så jag hoppas verkligen att isarna på sjöarna här ute där jag bor fortsätter att vara bra. Och så ska jag nog försöka se klart senaste säsongen av Homeland.

LÄS OCKSÅ:

Dan Edström

Ålder: 43

Familj: Fru och barn

Bor: Värmdö

Bakrund: Kom från Dalarnas Tidningar till Expressen 1998. Har varit biträdande nöjeschef, dagredigeringschef, nattchef och sociala medier-chef. I dag utvecklingsredaktör på sociala medier-redaktionen.

Ylva Larsson

ylva.larsson@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

ExpressenCharlie Hebdo

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev