Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Daily Telegraphs korre om coronarapporteringen: ”Svenska medier har inte ställt ansvariga till svars”

Publicerad: 5 augusti 2020, 08:30

Richard Orange, Malmö-baserad brittisk journalist som bevakar Sverige för Daily Telegraphs räkning, menar i dag i en debattartikel att det länge funnits en ovilja hos svenska medierna att ifrågasätta den svenska coronastrategin.

Svenska och brittiska mediers yrkesetik skiljer sig åt vilket har blivit tydligt under coronarapporteringen, skriver Daily Telegraphs korrespondent Richard Orange, och menar att ansvariga i Sverige därför inte ställts till svars för den svenska strategin.

Ämnen i artikeln:

Aftonbladet

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


Svenska mediers coronarapportering var länge okritisk. Det skriver Richard Orange, Malmö-baserad brittisk journalist som bevakar Sverige för Daily Telegraphs räkning, i en debattarikel i Aftonbladet i dag.

Enligt honom har det funnits en ovilja hos medierna att ifrågasätta den svenska strategin. Och rapporteringen efter publiceringen av den debattartikel där 22 forskare gick till angrepp mot Sveriges strategi beskriver Richard Orange som ett ”skolexempel på svensk medias flockmentalitet.”

Till skillnad från svenska journalister saknar brittiska journalister ansvar för att hjälpa myndigheter och hålla allmänheten lugn, menar Richard Orange.

”I Sverige, har journalister en starkare 'public information'-roll, och känner ett större ansvar att hjälpa samhället att fungera.”

Resultatet har blivit att allmänheten inte fått en fullständig överblick av situationen samt att regeringen och myndigheterna sluppit stå till svars för sina beslut, menar han.

Men samtidigt som Richard Orange slår fast att yrkesetiken skiljer sig åt mellan länderna är han kluven över vilken som är den bästa.

”Om man jämför hur de som bor i Storbritannien nu mår – de är arga, rädda och besvikna, medan folk i Sverige trots allt är ganska lugna – är jag inte längre helt säker på vilken etik som är den bättre.”

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev