Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag29.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Dagstidningar klandras av PON

Publicerad: 11 Oktober 2012, 11:33
Uppdaterad: 6 December 2015, 14:08

Öresunds-Posten och Strängnäs Tidning klandras av Pressens Opinionsnämnd.


Ämnen i artikeln:

PONPOPressens opinonsnämnd

Öresunds-Posten klandras för att ha grovt brutit mot god publicistisk sed efter en insändare som publicerades i tidningen i februari i år. I insändaren kritiserar skribenten starkt kommunens hantering av personal inom äldrevården. Dessutom pratar skribenten om sin syster, som är sjuksköterska i kommunen.

Skribenten anmälde tidningen då hon hade blivit lovad att få insändaren publicerad under signatur. Istället publicerades den under hennes eget namn. Skribenten anser att detta kan komma att skada hennes syster, då hon är den enda sjuksköterskan med det aktuella efternamnet i kommunen.

Tidningen säger att namnet publicerades på grund av ett missförstånd under redigeringen.

PO säger att det är bra att tidningen medger att de har begått ett fel, men säger även  att ”Att publicera namnet på en skribent som begärt och utlovats anonymitet är att allvarligt svika ett förtroende”. Därför klandrar PON tidningen för att grovt ha brutit mot god publicistisk sed.

PON klandrar även Strängnäs Tidning för att ha åsidosatt god publicistisk sed på grund av tre artiklar som tidningen publicerade angående påstådda brister i samband med offentliga upphandlingar i Strängnäs. Artiklarna handlade om en konsult som fakturerat över gränsen för vad som gäller vid ett upphandlingsförfarande.

Konsulten, som namngavs i artiklarna, valde att anmäla tidningen då han anser att han inte fått möjlighet att kommentera innehållet i artiklarna. Dessutom anser har att publiceringen av artiklarna har påverkat han anseende.

Tidningen anser å sin sida att konsulten visst hade kunnat få komma till tals om han hade velat. PO säger dock att mannen inte fått tillräckligt utrymme för att kunna kommentera de påståenden som publicerats om honom. Eftersom att bedömningen är att tidningen inte låtit konsulten komma till tals, klandras tidningen av PO och PON.

Samtidigt undgick både Arbetarbladet och Gefle Dagblad klander efter att de npublicerat nmnet på en person som fått sina häster omhändertagna då han åtalats för djurplågeri.

Elin Hanspers

elin.hanspers@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

PONPOPressens opinonsnämnd

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.