Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag14.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Dagens Samhälle vänder uppåt

Publicerad: 24 Maj 2011, 07:24
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:09

Ända sedan lanseringen har Dagens Samhälles betalda upplaga sjunkit. I mars vände det. Orsaken är tidningens kontroversiella beslut att stänga ner sin webb.


Ämnen i artikeln:

Mats EdmanDagens Samhälle

Vid lanseringen 2004 hade Dagens Samhälle en betald upplaga på 31 700 ex. Därefter har kurvan pekat brant neråt och den slog i botten i mars i år med en betald upplaga på 22 561 ex. Men från mars och framåt ökar tidningens betalda upplaga för första gången sedan starten. Ökningen ligger på 532 ex.

– Efter sju års ständig nedgång bryter vi trenden. Och tittar man på kurvan är det inte så att det är en halvdöd orm som ligger där, den pekar ganska brant uppåt, säger Mats Edman, vd och chefredaktör på Dagens Samhälle.

Trendbrottet beror, enligt Mats Edman, på tidningens nya strategi att ta betalt för allt redaktionellt material, oberoende av kanal. Det var ett beslut som ledde till att Dagens Samhälle stängde ner sin sajt, en åtgärd som förvånade många.

– En del människor betraktade oss som skvatt galna och det hölls en ganska nedlåtande ton på bland annat Twitter. Men i tidningsbranschen var reaktionen en annan, alla var jäkligt intresserade av hur det här experimentet skulle sluta, och nu känns det kul att kunna säga, so far so good. 

Men Dagens Samhälle blir inte utan närvaro på nätet. Tidningens debattsajt gick online igår och fler sajter ska följa.

– Jag kan inte berätta nu vad det är vi kommer att lansera. Vårt redaktionella material ska vi fortfarande ta betalt för men det finns material som lämpar sig bättre på nätet och som vi tycker ska vara gratis, debattmaterial är bara ett exempel.

Enligt Mats Edman når Dagens Samhälle 50 procent av de beslutsfattande politikerna och tjänstemän i den offentliga sektorn.

– Varken DN eller DI kan matcha det. Den offentliga sektorn är vår nisch och vill man debattera med vår målgrupp är det till oss man vänder sig. Vill man diskutera känslopjunk, IMF-chefens sexskandal eller Khadaffis legitimitet får man vända sig någon annanstans.

Dagens Samhälle har också rekryterat en biträdande redaktionschef i Sara Pramsten, tidigare redaktionssekreterare på SKTF-tidningen och senast på Dagens Medicin.

– Sara är en kompetensförstärkning då hon med sin bakgrund kan både medicin och den offentliga sektorn.

Henrik Widell

Ämnen i artikeln:

Mats EdmanDagens Samhälle

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.