Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera
Sök



Dagspress

Dagens Nyheter stämmer Facket

Publicerad: 17 Oktober 2012, 14:01
Uppdaterad: 6 December 2015, 14:07

Dagens Nyheter drar Journalistförbundet inför Arbetsdomstolen. Det efter att facket krävt att två journalister ska få ersättning för så kallat lokalredaktörstillägg.


Ämnen i artikeln:

MedieföretagenJournalistförbundetDagens Nyheter

Totalt kräver fackklubben att DN betalar ut drygt 58 000 kronor i lokalredaktörstillägg till de två journalisterna, som arbetat som rikskorrespondenter för Västsverige och Norge respektive Sydsverige och Danmark.

Men det örat vill DN alltså inte lyssna på och istället har förhandlingarna havererat. Anledningen är att tidningen inte anser att de två journalisterna är berättigade. Det då deras tjänster, enligt DN, inte har varit att betrakta som lokalredaktörer i kollektivavtalets mening.

Därför har DN och branschorganisationen Medieföretagen valt att stämma Journalistförbundet.

"Arbetet som rikskorrespondent kan i princip utföras från vilken ort eller redaktion som helst och vid behov kan medarbetaren resa in till bevakningsområdet, t.ex. resa till Oslo från Göteborg i samband med bombdådet. Det hade inte gjort någon skillnad om medarbetaren åkte från Stockholm i ett sådant fall. Det är m.a.o. en helt annan form av bevakning än den som görs av en lokalredaktör i avtalets mening", skriver tidningens ombud i stämningsansökan.

Tvisten ska nu avgöras i Arbetsdomstolen.

Dante Thomsen


Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev