måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Dagens Industri samlade in 1,7 miljarder till stöd för Ukraina

Publicerad: 4 april 2022, 12:55

Jonas Jonsson, redaktionschef på Dagens Industri.

Foto: TT Nyhetsbyrån/Pressbild

Dagens Industri vände sig till läsarna och näringslivet för att samla in pengar till Ukraina – och lyckades skrapa ihop hela 1,7 miljarder kronor. ”Det är helt makalöst vilken insamling det blev”, säger Jonas Jonsson, redaktionschef på Dagens Industri.

Ämnen i artikeln:

Dagens IndustriUkraina

Joakim Wedholm

joakim.wedholm@dagensmedia.se


Dagen efter krigsutbrottet i Ukraina inledde Dagens industri, Roger Akelius och Akelius Foundation en dialog om en insamlingskampanj för Ukraina. Liknande kampanjer hade gjorts tidigare och den här gången blev upplägget att stiftelsen skulle dubbla allt finansiellt stöd till Ukraina som Sverige för UNHCR och Unicef fick in under mars. I Dagens Industri gick insamlingen under namnet ”Mitt bolag bidrar” där de uppmanade sina läsare att berätta om gåvorna de skänkt.

LÄS OCKSÅ: Efter flykten från Ukraina – blir översättare på UR 

I torsdags förra veckan avslutades kampanjen, och den krossade förväntningarna.

– Det är helt makalöst vilken insamling det blev. Resultatet landar på knappt 1,7 miljarder kronor, vilket är en hisnande summa. Det gör oss otroligt stolta på Dagens industri att ha dragit vårt strå till stacken i det arbetet, säger Jonas Jonsson, redaktionschef på Dagens Industri.

”Manifestera avskyn och missnöjet med Ryssland”

Han pekar på två anledningar till att näringslivet engagerade sig så pass mycket i frågan. Dels närheten till Ukraina och dels avskydd mot Rysslands invasion av grannlandet.

– Närheten till Ukraina och de omedelbara effekter kriget har fått för oss som enskilda personer och för företagen i näringslivet är en orsak. Sedan tror jag också stödet till Ukraina blir ett sätt för många företag och privatpersoner att manifestera avskyn och missnöjet med Ryssland och Vladimir Putins invasion av Ukraina.

Enligt Jonas Jonsson har Roger Akelius själv visat stort engagemang i frågan och tryckt på vikten att få näringslivet att engagera sig i insamlingen.

– Tillsammans har Akelius Foundation och Dagens industri väckt ett stort engagemang i näringslivet för att stötta Unicef och UNHCR:s insamlingar till de som drabbats av kriget, säger han.

LÄS OCKSÅ: Bonnier News startar fristående stiftelse – ska göra ryskspråkig tidningssajt

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev