söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Dagens ETC rasar mot förslaget om nytt presstöd

Publicerad: 15 april 2021, 08:32

Johan Ehrenberg, grundare av Dagens ETC

Foto: Wikimedia Commons

Både TU och Moderaterna föreslår en radikal förändring av dagens presstöd. ”De försöker förvandla presstödet till ett stöd till de stora tidningskoncernerna i Sverige” skriver Johan Ehrenberg, grundare av Dagens ETC, i den egna tidningen.

Ämnen i artikeln:

Dagens ETCDagspressMediestödPresstöd

Madeleine Nilsson

madeleine.nilsson@dagensmedia.se


Det var i förra veckan som TU aviserade sitt förslag till ett förändrat presstöd. Bland annat bill branschorganisationen att driftsstödet fasas ut till förmån för ett mer teknikneutralt stöd. Dessutom vill man se ett momsundantag för nyhetsmedier och reducerade arbetsgivaravgifter för journalister. 

LÄS ÄVEN: TU vill se mediestödet skrotat

Också Moderaterna vill se en förändring av stödet. Liksom TU anser partiet att driftsstödet bör bli teknikneutralt.

Johan Ehrenberg kritiserar i morgondagens tidning förslaget, som han menar hotar presstödet. Bland annat får Bonnier en känga, som genom köpet av Mittmedia blivit Sveriges största mottagare av mediestöd: 

”Utan att fastna i detaljer skulle de här skisserade förslagen minst halvera Dagens ETC:s stöd och samtidigt spara hundratals miljoner åt en aktör som Bonnier.”

LÄS ÄVEN: 1,5 miljarder i statligt stöd – här är mediehusen som kammar hem mest

Dagens ETC fick förra året närmare 25 miljoner kronor i olika mediestöd. Johan Ehrenberg uppmanar nu läsarna och prenumeranterna att donera pengar till Dagens ETC, eller att ge bort en prenumeration.

Han skriver vidare:

”Javisst ska vi fortsätta slåss för ett presstöd som bevarar fria tidningar och inte ägarnas vinster. Men utvecklingen säger också något helt annat. Vi som vill ha fria röster som ständigt kan granska, kritisera och utmana de svenska maktsfärerna kan helt enkelt inte lita på presstöd för framtiden.”

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev