Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Dagens ETC granskar sig själva – räknar kvinnor varje dag

Publicerad: 28 januari 2015, 05:07
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:15

Så jobbar Dagens ETC för jämnare könsfördelning i tidningen.


Dagens Medias granskning av representationen av kvinnor och män på bild i DI, DN och SvD visade på en skev könsfördelning. Sämst var Dagens Industri där 215 män fanns på bild, under veckan. Samma siffra för kvinnor var 63.

Det ger en könsfördelning på 77,3 procent män och 22,7 procent kvinnor.

Dagens ETC är en dagstidning som dagligen, sedan starten, utför en jämställdhetsmätning på sig själva, som publiceras på tidningens tredjesida.

– Vi gör det här för att det finns en enorm skevhet i samhället, medielandskapet i synnerhet. Vilka som får synas och höras i media sätter exempel och förebilder. Det handlar helt enkelt om en rättvisefråga, säger Jim Berg marknads- och annonschef på ETC förlag till Dagens Media.

Jämställdhetsmätningen som Dagens ETC dagligen publicerar utförs på samma sätt som Dagens Medias undersökning.

– Vi känner att det är en given sak att göra, inte bara ur ett jämställdhetsperspektiv utan att vi även aktivt arbetar för att uppnå en balans vad gäller etnisk samt icke-vit representation som speglar svenska samhällets sammansättning. Vi vill gå i framkant med detta och vara självkritiska. Det handlar inte om att vi är självgoda och fulländade i dessa avseenden utan det är ett viktigt jobb som sker löpande och under full transparens, säger Jim Berg.

Dagens ETC startade den 13:e januari förra året och enligt Jim Berg ökar tidningen stadigt i räckvidd.

– Vi har som enda dagstidning i Sverige ökat i räckvidd i varje ny Orvestomätning som gjorts under året. Jag tror att vårt sätt att mäta, utöver rättviseaspekten, även är viktig ur ett affärsmässigt perspektiv. Det är helt enkelt oklokt att utelämna en majoritet av befolkningen och därmed potentiella läsare, och för våra annonsörer potentiella kunder.

Här är resultatet av Dagens ETC:s egna jämställdhetsmätning vecka 4. (19/1 – 23/1)

Kvinnor: 157 (49%)

Män : 166 (51%)

Totalt : 323

Markus Jacobsson

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev