söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Dagens ETC bryter med Kajsa Ekis Ekman

Publicerad: 12 april 2022, 06:55

Chefredaktören Andreas Gustavsson säger att en kommentar på sociala medier var avgörande för beslutet att bryta med Kajsa Ekis Ekman.

Foto: Zanna Norqvist

Kajsa Ekis Ekman har skrivit för Dagens ETC:s ledarsida sedan 2014, men nu avbryter chefredaktören Andreas Gustavsson samarbetet.

Ämnen i artikeln:

Dagens ETC

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


Beslutet att bryta med Kajsa Ekis Ekman fattade Dagens ETC:s chefredaktör Andreas Gustavsson efter att hon skrivit på sociala medier att Russia Today (RT) inte är en propagandacentral. Det skriver han själv i en text där han motiverar uppbrottet.

Men Kajsa Ekis Ekman ifrågasätter i ett Instagraminlägg att det skulle vara skälet. Själv kopplar hon i stället ihop det med sitt senaste Dagens ETC-jobb, där Kyiv Independent påstås ha nazistkopplingar.

”Säkert har de blivit pressade av någon ang min text, men vågar inte säga det” skriver hon och fortsätter:

”Hur ska man kunna ha intellektuella om de ska leva i skräck för att få sparken?”.

Men Andreas Gustavsson framhåller att det var hans beslut att publicera och att han inte har ångrat sig på den punkten eftersom texten faller inom ramen för vad som är tillåtet att förmedla på tidningens ledarsida. Vidare argumenterar för att ”en skribents gärning fortsätter långt bortom tidningen, inte minst i sociala medier, och att läsare fullt naturligt betraktar en skribent utifrån alla kanaler, inte bara den artikel som publiceras i Dagens ETC.”

Samtidigt skriver han hur Dagens ETC har tänkt om kring sin ”publicistiska idé om en mer öppen, spretande ledarsida” som man haft sedan starten. Anledningen är att fler – i takt med att tidningen har vuxit – förväntar sig en ledarredaktion med en gemensam linje.

LÄS MER: Dagens ETC om uppbrottet med Kajsa Ekis Ekman: ”Behövde agera mycket snabbt”

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev