Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Dagbladet går i graven – efter 115 år: "Det gör ont"

Publicerad: 19 Februari 2015, 09:15
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:12

Det går inte längre att rädda krisande Dagbladet. Nu väljer Mittmedia att skrota tidningen. Den socialdemokratiska opinionsjournalistiken flyttar istället in i Sundsvalls Tidning.


Ämnen i artikeln:

Mittmedia

Dagbladet har länge krisat och var nedläggningshotad redan 2012. Nu står det klart att utgivningen av den socialdemokratiska tidningen, som grundades för 115 år sedan, upphör den 1 mars.

Enligt Mittmedia kommer den socialdemokratiska opinionsjournalistiken och ett antal profilerade skribenter att flytta in i systertidningen Sundsvalls Tidning, som också ägs av Mittmedia.

Sundsvalls Tidning kommer att erbjudas till alla Dagbladets prenumeranter.

Mittmedia tog över ägandet av Dagbladet för 15 år sedan. 2012 var tidningen alltså nära att läggas ner men räddades av ett omfattande sparpaket. Trots detta har intäktsutvecklingen fortsatt att vara negativ med en ytterligare försvagning av ekonomin som resultat.

Enligt Mittmedia beror en stor del av problemet på att tidningens upplaga varit uppblåst av rabatter, medan fullt betalande kunder varit i minoritet.

I takt med att Dagbladet rensat bort rabatt- och kampanjexemplar har upplagan fallit kraftigt och förra året redovisade tidningen en upplaga på 6400 exemplar. Det är ett tapp på 2400 exemplar jämfört med 2013.

Patricia Svensson började som praktikant på Dagbladet 2002 och tog över som chefredaktör hösten 2013. När Dagens Media når henne är hon märkbart tagen.

– Det är jättetråkigt, vi är hemskt ledsna. När man tittar på hur all fakta och vart prognoserna pekar så är det intellektuellt sätt väldigt lätt att förstå varför det inte funkar, men känslomässigt gör det ont. Jag tänker på alla trogna kunder och på medarbetarna som varje dag kämpar och kämpar för att göra bra lokaljournalistik. Jag är otroligt stolt över allt de har gjort och är ledsen över att det inte gett den utdelning som de förtjänar, säger hon till Dagens Media.

Hur skulle du beskriva de sista åren på Dagbladet?

– Väldigt tuffa. Men det jag bär med mig mest är personalens enastående instats i att bli en digital redaktion. De har skaffat sig en spetskompetens och blivit väldigt breda i sitt journalistiska berättande. Det kan man trösta sig med. Det har varit en väldigt fin kamp.

Vilket tomrum lämnar Dagbladet efter sig?

– Det är en epok som tar slut. Det vi är måna om nu är att bevara den socialdemokratiska opinionsjournalistiken och att hålla debatten levande så att inte en röst släcks.

– Sedan är det så att styrkan sitter inte i sidhuvudet eller i en logga utan i journalisterna.

På Dagbladet jobbar i dag 17 personer. Något varsel har inte lagts i nuläget.

– Ägarna har inte formulerat någon nedskärning i antal tjänster eller miljoner, det där blir en förhandlingsfråga som vi inte ska föregå.

De tidigare socialdemokratiska ägarna säger att de respekterar beslutet:

" Vi tycker att det är oerhört tråkigt att Dagbladet, som under 115 år varit en viktig nyhetsförmedlare och opinionsbildare i Medelpad, försvinner som egen tidning. I den uppkomna situationen är vi ändå glada att Mittmedia har ambitionen att behålla så många journalistjobb som möjligt, och att man fortsätter att satsa på det som varit kännetecknande för Dagbladet, nämligen lokal och nära journalistik", skriver företrädarna Hans Stenberg och Ewa Back i ett uttalande.

Thomas Peterssohn är vd och koncernchef för Mittmedia. Han berättar att beslutet togs på Mittmedias styrelsemöte i fredags.

– Det här är väldigt tråkigt, men det kommer nog inte som någon chock för någon. Dagbladet har länge haft problem med lönsamheten och redan under 2012 och 2013 halverade vi redaktionen, säger han till Dagens Media.

Vad händer med personalen?

– Vi kommer inleda förhandlingar. Vi ska förstås göra vad vi kan för att lindra de negativa effekterna för personalen.

LÄS OCKSÅ:

 

Dante Thomsen

Ämnen i artikeln:

Mittmedia

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.