Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag09.04.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Croneman till attack mot Almedalen

Publicerad: 26 Juni 2012, 10:53
Uppdaterad: 6 December 2015, 14:17

Menar man något med sin politiska rapportering ska man vända Almedalen ryggen. Det skriver DN:s Johan Croneman sin senaste krönika.


Ämnen i artikeln:

AlmedalenJohan CronemanDagens Nyheter

Det var i morse som DN publicerade Johan Cronemans krönika om Almedalen – eller "Rosévinsdalen" som han också kallar politikerveckan.

Krönikan tar avstamp i forskaren Maria Wendts bok "Politik som spektakel: Almedalen, mediemakten och den svenska demokratin". En bok som Johan Croneman anklagar medierna för att medvetet undvika att både läsa och recensera.

"Man vill ju inte förstöra festen. För sig själva", skriver han.

Johan Croneman levererar också svidande kritik mot Almedalen och de reportrar som är på plats:

"Menar man något med sitt politiska rapporterande skulle man givetvis vända Almedalsveckan ryggen. En vecka som är totalt riggad för att journalisterna effektivt skall mangla ut de rätta budskapen, för att de duktigt skall rapportera om pr-människornas nyaste kampanjer, för att de snyggt skall sprida rykten, skvaller, halvsanningar. Sitt, ligg, apport!”

Han fortsätter:

"Våra största medieaktörer tror att de är där för att bevaka utspelen – när det i verkligheten är just medieaktörerna som är utspelen. Eller blir. Iklädda springsjasens keps. Hittills har jag inte hört talas om en enda journalist på besök i Almedalen som ställt till med lite politisk oreda. Vem blir först att bli utkastad därifrån? Och då inte bara för att man fått i sig lite för mycket av den ljusröda saften".

På Twitter har krönikan både hyllats och sågats. En som tyckt till är Expressens politikreporter Niklas Svensson.

"Vilken tomte han är ibland", skriver han.

Dante Thomsen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.