söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Corren.se stänger kommentarsfälten: "En slasktratt av påhopp"

Publicerad: 23 februari 2016, 08:28
Uppdaterad: 26 februari 2016, 07:23

En liten grupp högröstade användare gjorde Correns.ses kommentarsfält till ”en slasktratt". Nu stänger Corren.se sina kommentarsfält – men inte på alla artiklar.

Ämnen i artikeln:

Corren

EW

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se


Den tid då de stora medierna i Sverige hade öppna kommentarsfält, där medborgare anonymt kunde dryfta sin åsikt inför en potentiellt stor publik, känns alltmer som ett utopiskt experiment förpassat till historien. Orsaken? Hat, hot, sexism och rasism gjorde för många medier kommentarsfälten till en illaluktande kloak – som även riskerade att spilla över på mediernas varumärke.

Ett underliggande skäl till att många medier valt bort de anonyma kommentarsfälten är att diskussionen till stor del har flyttat till sociala medier.

Nu väljer även Corren.se, Östgöta Correspondentens nätupplaga, att stänga sina kommentarsfält.

– Det är sorgligt, men nu stänger vi kommentarsfälten, skriver publishern Anna Lindberg på Twitter.

Hon motiverar sitt beslut i en artikel på den egna sajten – under rubriken ”Trollen har haft sin tid på Corren.se”.

”Vi tror fortfarande på öppenheten. Vi vet att den är viktig. Men samtidigt har vi med sorg i hjärtat sett hur en liten grupp högröstade användare har tagit våra kommentarsfält i besittning. Hur de har gjort den arena, som var tänkt att tjäna demokratin och goda samtal, till en slasktratt av påhopp och onyanserade påståenden, ofta respektlöst, ibland hatiskt”, skriver Anna Lindberg.

Corren.se har nu valt att helt stänga kommentarsfälten under sina nyhetsartiklar. Opinionsmaterial, som ledare, krönikor och insändare ska även fortsatt gå att kommentera.

”Däremot menar vi att debattartiklar, krönikor och ledare är material som är tänkta att skapa just debatt. Och därför är det inte rimligt att man inte ska kunna få reagera på innehållet, direkt på sajten. Samtidigt kommer vi att vara strikta med materialet och innehåll som inte bidrar till en läsvärd och respektfull debatt kommer inte att publiceras”, skriver Anna Lindberg.

Den första kommentaren på Anna Lindbergs text? ”Fan så skönt”, skriver signaturen Fredrik Persson.

Enligt Medievärlden gäller beslutet samtliga tidningar inom Östgöta Media: Corren.se, NT.se, VT.se och MVT.se.

Nedan kan du – steg för steg – läsa om hur kommentarerna till en text kring Musikhjälpen 2015 blev droppen som fick bägaren att rinna över för Anna Lindberg.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev