Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Christofer Ahlqvist: ”Fortsatt kräftgång för landsortspress 2020”

Publicerad: 29 december 2019, 07:00

När den digitala transformationen accelererar kommer det att slå hårdare mot lokalpressen, tror GP:s chefredaktör Christofer Ahlqvist. Men trots besparingar ser han hur det journalistiska modet ökar.


Ämnen i artikeln:

Göteborgs-PostenChristofer Ahlqvist

Konsolideringen på mediemarknaden, avvägningen mellan räckvidd och prenumeranter och 

Vilken var den största branschhändelsen 2019?

– Det går ju inte att komma ifrån att konsolideringen i branschen är den stora händelsen. Både i form av att stora koncerner blev ännu större – Bonnier köpte Mittmedia, Polaris köpte Stampen Media – och att mindre tidningar inte klarar sig som exempelvis Alingsås tidning som gick konkurs och sedan köptes av Stampen Media.

Årets tuffaste utmaning?

– Avvägningen mellan räckvidd och prenumeranter. På grund av att vi har satsat hårt på att hitta nya digitala prenumeranter de senaste åren har vi märkt av en minskad digital räckvidd och trafik. För att hitta rätt låsningsgrad och vilken varianter av betalvägg som är bäst för att både attrahera nya prenumeranter och samtidigt behålla de läsare som ännu inte vill bli prenumeranter är komplicerat. Under hösten har vi därför haft ett räckviddfokus som snabbt gett väldigt gott resultat, sedan i somras har vi ökat det dagliga snittet för unika besökare i mobilen med 38 procent och – samtidigt behållit våra prenumeranter.

Årets viktigaste publicering?

– För GP:s del började året med en granskning av djurrättsaktivister där vi kunde visa hur de terroriserar bönder i hela Sverige. Granskningen fick stort genomslag och sätter fingret på varför starka och fria medier är så viktiga. I den allmänna storytellingen är minkfarmare och liknande djuruppfödare ofta de onda och djurrättsaktivister ofta de goda. För att gå emot den gängse bilden och visa motsatsen, vilket vi gjorde, krävs redaktionell styrka och mod.  

Om du ska sia om 2020, vad tror du kommer definiera nästa år?

– Fortsatt kräftgång för landsortspress, tyvärr. I rapporten Medieekonomi (Myndigheten för press, radio och tv:s) som kom tidigare i höst slogs det fast att pressen gjorde sitt sämsta år någonsin 2018. Jag tror tyvärr att den trenden kommer accelerera för i synnerhet lokaltidningarna. En del lokala marknader har kunnat fortsätta leva hyfsat på sina intäkter från papperstidningen men när den digitala transformationen accelererar kommer det att slå hårdare mot lokalpressen. De senaste månaderna har det rapporterats om stora besparingar på redaktioner runtom i Sverige och det är ju en signal om att mediehusen tror att intäkterna kommer att fortsätta minska. Trots besparingar tycker jag mig se att det journalistiska modet ökar på många håll så en tröst är att jag tror att vi kommer att få se mycket bra journalistik även under nästa år.

Linnéa Kihlström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev