Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

lördag12.06.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Chefredaktören om mordet på Elin Falk: "Chock, sorg, ilska och tårar"

Publicerad: 3 mars 2015, 13:33
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:11

Folkbladet är en tidning i chock efter mordet på medarbetaren Elin Falk. För Dagens Media berättar chefredaktören Anna Lith om sorgen – och om journalistiken.


Ämnen i artikeln:

Folkbladet

Det var Elin Falk, Folkbladets lokalredaktör i Lycksele, som mördades i söndags. I regel publicerar Folkbladet inte namn på brottsoffer men i går valde tidningens chefredaktör Anna Lith att frångå principen och berätta för läsarna att det är Elin Falk som är död.

När Dagens Media når Anna Lith är hon på väg för att träffa Elin Falks anhöriga.

– Jag hade varit ute med hunden när jag fick beskedet. Jag satte mig i bilen och körde till Lycksele.

Saknaden efter Elin Falk är stor.

– Hon var en så duktig nyhetsjägare, en journalist ut i fingerspetsarna. Det är precis som Daniel Nordström (Arbetarbladets chefredaktör och tidigare kollega till Elin Falk, reds anm.) säger. Hon kunde komma instormande med en unge eller två på höften för att säga något, trots att hon var ledig. Elin var en otroligt engagerad och klok människa. Och en stark mamma.

Varför valde ni att berätta om att det är Elin som mördats?

– Elin hade själv velat att det skulle vara så här. Dessutom var hon en profil i Lycksele. Hon var både känd och omtyckt av så många att det hade blivit oundvikligt för oss att inte berätta att det var Elin. Att bara plocka bort hennes namn från sajten hade varit helt horribelt. Hon har ju också varit på gång med flera jobb som inte publicerats, säger Anna Lith och fortsätter:

– Men det avgörande var de anhörigas sunda och kloka inställning. Utifrån detta är beslutet självklart.

Och nu jobbar Elins kollegor med att rapportera om mordet, hur hanterar ni det?

– Vi kämpar på. Det är ett duktigt gäng. Jag blir varm av det stöd som jag och alla medarbetare får från omgivningen och av alla kollegor som hör av sig. Jag blir rörd.

Hur mår personalen i dag?

– Det är chock, sorg, ilska och tårar. Men det finns en fantastisk sammanhållning. Vi gråter, hjälper varandra och kämpar för att upprätthålla en god bevakning.

Elin Falk mördades i sin bostad i Lycksele och en man i 30-årsåldern som har någon form av relation till henne är huvudmisstänkt. Polisen har tidigare uppgett att man har en tydlig bild av hur mordet gick till.

Dante Thomsen

Ämnen i artikeln:

Folkbladet

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.