Chefredaktör anklagas för svarta löner

Inne på sitt rum plockade chefredaktören på Hallands Nyheter, Anders Svensson, fram plånboken och lade 2000 kronor på bordet. Tidningens fotografer rasar nu mot försöken att betala dem med svarta pengar.

Det var när bilderna till tidningens årliga kalander valdes ut som konflikten uppstod. Totalt handlar det om en handfull fotografer som bidragit med bilder.

Chefredaktör Anders Svensson ville betala dem svarta pengar ur egen ficka.

– Det var helt sjukt, han kallade in fotograferna på sitt rum, tog fram plånboken och lade upp 2000 kronor till var och en på bordet, säger en uppgiftslämnare till dagensmedia.se.

Fotograferna protesterade och kallade i början av året in den lokala fackklubben, som tvingades hantera chefredaktörens annorlunda betalningsrutiner.

– De lyckades stoppa tilltaget, men det uppstod ett stort bråk om betalningen internt, säger uppgiftslämnaren till dagensmedia.se.

I sitt protokoll från mötet den 26 februari skriver facklubbens styrelse:

”Klubben har tvingats hantera en märklig betalningsfejd med chefredaktören som hade sin grund i dennes önskan att reglera några enskilda arvoden ur egen ficka. Den typen av tvivelaktiga betalningar ska givetvis inte förekomma på en arbetsplats varför klubben hotade med att lägga tolkningsföreträde i en betalningstvist. Först därefter löste sig frågan. Möjligen är frågan för apart för att egentligen tas upp i en årsberättelse men anges här som ett exempel på den absurda vardag vi ibland upplever inom klubben".

Fackklubben på Hallands Nyheter bekräftar betalningsfejden men vill inte ge några ytterligare kommentarer.

– I det här fallet finns det inga kvarvarande ärenden. Jag vill inte kommentera något som nu inte är aktuellt längre, säger fackklubbsordförande Håkan Bergström.

Enligt Anders Svensson - som nyligen var inblandad i en infekterad konflikt med en vikarie - är anklagelserna tagna ur luften.

– Det stämmer inte alls, nix. Det är min enda kommentar.

Så du har inte försökt betala dina fotografer svart?

– Det har jag absolut inte gjort. Jag vet faktiskt inte vad du talar om. Nu har du fått svar på frågan. Hej då.

Stephan Drenzel

Dante Thomsen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

Åsikter & debatt