Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag11.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Chef på Skånemedia anmäler åklagare

Publicerad: 31 Juli 2009, 07:00
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:17

Bengt Harding Olsson, vice vd för Skånemedia, anmäler den åklagare som åtalade honom för brottet.


När Bengt Harding Olsson den 1 oktober 2008 fick beskedet av polisen att han fastnat på bild i en fartkamera och skulle få böta 2 000 kronor, var det starten på ett långvarigt juridiskt palaver som skulle spelas upp inför öppen ridå.

Bilen som fastnat på bild i fartkameran var en leasingbil där Skånemedia stod som leasingtagare. Bengt Harding Olsson, före detta chefsåklagare, förnekade att det var han som syntes på bilden. Polisen, som jämfört Bengt Harding Olssons passfoto med det som tagits av fartkameran, tyckte annorlunda och ansåg honom som skäligen misstänkt.

Bengt Harding Olsson har nu upprepade kontakter med den lokala polisen där han ifrågasätter utredningen och kräver att den ska kompletteras. Bland annat frågar han om det räcker med att vara ledamot i styrelsen för att bli skäligen misstänkt.

Den 3 december väcks dock åtal och den 5 december lämnas stämningen mot Bengt Harding Olsson in till Kristiansstads tingsrätt. Den 6 december publiceras den första av många artiklar om åtalet i Skånemedias egen tidning, Kristianstadsbladet.

Både Bengt Harding Olsson och åklagare Christer Almfeldt uttalar sig i tidningen och åklagaren säger bland annat om skuldfrågan:

"Jag är tillräckligt säker på att det är han. Jag har träffat honom och känner igen honom från fartkamerans bilder. Jag tvekar inte en sekund. Han är styrelseledamot i företaget och har tillgång till bilarna."

Johan Larsson, administrativ chef på Skånemedia, hävdar att Bengt Harding Olsson inte har tillgång till företagets bilpark, men vill samtidgt inte berätta vem som förfogat över bilen vid det aktuella tillfället. Anledningen - det anses bryta mot källskyddet. 

Sedan tar fallet en ny vändning då en fotograf på tidningen träder fram och erkänner sig skyldig till fortkörningen. Åklagaren väljer då att lägga ner fallet med motiveringen att brott inte kan styrkas. Bengt Harding Olsson går i taket eftersom han anser att ett frikännande är den enda rätta motiveringen när den riktige gärningsmannen trätt fram.

Därefter följer, i Kristianstasdsbladet, en allt mer infekterad ordväxling mellan Bengt Harding Olsson och åklagare Christer Almfeldt.

Bengt Harding Olsson anser att åklagarens agerande är en fara för rättssäkerheten och att det undergräver allmänhetens tilltro till rättsväsendet. Åklagare Almfeldt kontrar med att beskylla Kristianstadstidningen och Bengt Harding Olsson för en komplott.

I Kristiansstadsbladet, den 22 december 2008 säger åklagaren om fortkörningen och dess upplösning: 

"Man har då haft möjlighet att skriva en massa artiklar under ett par veckors tid och sedan komma med det sensationella avslöjandet att det var en annan förare"

Bengt Harding Olsson anser att åklagare Christer Almfeldt gjort sig skyldig till tjänstefel och anmäler honom därför till JO. 

 

Henrik Widell

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.