Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag25.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Carl-Johan Bonnier om Gunilla Herlitz superlön: "Hon har gjort ett fantastiskt jobb"

Publicerad: 26 November 2014, 12:48
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:21

Gunilla Herlitz lön på nära 19 miljoner kronor upprör på DN, Expressen och Sydsvenskan. Men Bonniers styrelseordförande Carl-Johan Bonnier tycker att lönen är rimlig.


I går kunde Dagens Media berätta om Gunilla Herlitz lön på 19 miljoner kronor.

För Gunilla Herlitz, som är affärsområdeschef för News Sweden, innebär det ett lönelyft på runt 15 miljoner kronor från 2012.

I dag är Gunilla Herlitz vd på Expressen och DN samt styrelseordförande för Sydsvenskan, som alla genomfört – eller just nu genomför – stora sparpaket.

Att deras vd lyfter en så stor lön samtidigt som Bonnier gör sig av med en stor del av sina journalister väcker starka känslor.

– Det är otroligt, ofattbart och obegripligt mycket pengar. Jag förstår inte hur det kan försvaras, säger Olle Fors, fackklubbsordförande på Expressen, som nu ska göra sig av med 62,5 tjänster.

Pia Röding, fackklubbsordförande på Sydsvenskan, är även hon bestört:

– Jag tycker att det är oförskämt. Jag förstår inte vem som sätter en sådan här lön. Det här är för mycket pengar för att ens förstå, säger hon till Dagens Media.

Dagens Media har ställt följande frågor till Bonniers styrelseordförande Carl-Johan Bonnier:

2013 fick Gunilla Herlitz en lön på nära 19 miljoner kronor, vad motiverar den lönen?

Hur stor del är fast lön respektiver rörlig lön och vilka kriterier styr den rörliga lönen?

Förstår du att detta kan ses som stötande med tanke på nedskärningarna inom Bonnier News?

Carl-Johan Bonnier har valt att inte svara på frågorna, men säger följande i en skriftlig kommentar till Dagens Media:

" Gunilla Herlitz har gjort ett fantastiskt jobb på DN. Hon tillträdde som vd och chefredaktör i slutet av 2009, vid en tidpunkt då DN under flera år gjort förluster på över 100 miljoner och var en tidning i djup kris.

Under perioden 2010–2012, de år som den aktuella ersättningen främst bygger på, vände hon och hennes ledning DN till att göra en ackumulerad vinst på över 400 miljoner kronor. Även de därpå följande åren har DN behållit en stabil och stark lönsamhetsnivå.

Arbetet som gjordes under den här perioden har skapat en finansiell bas som skapar förutsättningar för DN:s framtida utveckling. Gunilla Herlitz har spelat en helt avgörande roll i att åstadkomma detta".

LÄS ÄVEN:

Dante Thomsen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.