måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Cameron: ”Det är avskyvärt”

Publicerad: 8 juli 2011, 08:29
Uppdaterad: 6 december 2015, 15:05

Storbritanniens premiärminister David Cameron utlovar en omfattande utredning om vad som pågått på News of the World. "Vi ska vända på varje sten", sade han vid en presskonferens i dag.


KD

Kristin Djerf

kristin.djerf@dagensmedia.se


– Hela landet har chockats av telefonavlyssningsskandalen. Jag kan inte begripa vad som pågick i huvudena på dem som gjorde detta, sade David Cameron till det stora pressuppbåd som samlats vid 10 Downing Street på fredagsförmiddagen.

David Cameron underkände polisens utredning, och tänker tillsätta en kommitté som ska ta reda på vad som pågår inom News of the World och den övriga brittiska pressen.

– Vi ska vända på varje sten, sade premiärministern.

Däremot vägrade han be om ursäkt för rekryteringen av News of the Worlds förra chefredaktör Andy Coulson, som efter att han lämnat tidningen blev kommunikationschef åt premiärministern.

– Den andra chansen fungerade inte. Det är ingen mening i att vältra sig i det. Folk får själva bedöma om de tycker det är rätt eller fel att ge någon en andra chans, sade David Cameron, enligt The Guardian.

Andy Coulson lämnade News of the World 2007, efter att en av hans reportrar dömts för olaglig telefonavlyssning, men har hela tiden hävdat att han inte kände till att metoderna användes.

Idag kommer han enligt medieuppgifter i Storbritannien att gripas av brittisk polis och förhöras om sin roll i skandalen.

Det är sedan länge känt att reportrar på News of the World systematiskt har hackat kända personers mobiltelefoner för att kunna ta del av deras telefonmeddelanden. När det nyligen uppdagades att man även tjuvlyssnat på brottsoffers telefoner, bland annat de anhöriga till offren i terrorattacken i London 2004, och på anhöriga till soldater i Afghanistan, tog skandalen nya proportioner.

I går meddelade News Corp-ägaren Rupert Murdochs son James Murdoch att söndagens nummer av News of the World blir det sista.

Om orsaken till nedläggningen är skandalen eller om det snarare handlar om att rädda köpet av tv-bolaget BSkyB, ville Murdoch inte kommentera.

Som ägare av både The Sun och News of the World finns det risk att brittiska regeringen tycker att News International är en för stor aktör för att ta kontroll över BSkyB.

Expressens chefredaktör Thomas Mattson tror på det senare:

"För News Corporation är BSkyB-affären jätteviktig och därför har man uppenbarligen haft en ”plan B” en längre tid. Redan för några veckor sedan ändrades arbetsscheman på sexdagarstidningen The Sun för att täcka in hela veckan och i tisdags registrerades sajtadressen thesunonsunday.co.uk", bloggar han om nedläggningen.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev