Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Butiker bojkottar tidningar med Breivik på förstasidan

Publicerad: 3 augusti 2011, 11:34
Uppdaterad: 6 december 2015, 15:03

Flera norska butiker bojkottar nu tidningar som har terroristen Anders Behring Breivik på förstasidan.


Ämnen i artikeln:

DagbladetAnders Behring BreivikUtøyaOsloAftonbladet

Det var butikschefen på Kiwi-butiken i Romsås som på eget iniativ valde att bojkotta de tidningar som har bilder på Anders Behring Breivik på förstasidan.

Beslutet förklaras på en lapp – som senare fotades av en privatperson som laddade upp bilden på Twitter – i butikens skyltfönster:

"VG och Dagbladet har ett perverst intresse för att trycka bilder på "han vi inte nämner vid namn" på förstasidan. Vi vill inte se honom på vår arbetsplats. Han ska glömmas, inte exponeras.

Så länge tidningarna väljer liknande förstasidor väljer vi att avstå från tidningarna. Hjälp oss att hålla butiken ren från tabloid-skit som Verdens Gang och Dagbladet".

Inspirerad av Kiwi-kedjans bojkott har även Mette Sønvinsen, ägare till en kiosk i Alta-området i Finnmark, beslutat att inte sälja Dagbladet.

– Detta är en markering för att man inte ska få så stor uppmärksamhet för något så negativt, säger hon till NRK.

På Dagbladet är man irriterade över beslutet:

– Att de stoppar distributionen av en laglig och viktig tidning i en så här speciell fas i vårt lands historia är ganska grovt, säger chefredaktören Lars Helle till NRK.

Han får medhåll av Jan-Erik Lauré, redaktionschef på Verdens Gang.

– Vi vet att reaktionerna på både bilder och artiklar som handlar om gärningsmannen väcker starka reaktioner, men det betyder inte att vi måste sluta rapportera om det förfärliga han gjort. Vi kommer fortsätta att använda bilder på honom när det är journalistiskt befogat och relevant. Vi försöker dock undvika att använda Breiviks egna bilder, säger han till TV2.

Per Edgar Kokkvold är generalsekreterare i norska jornalistförbundet:

– Vi kan aldrig glömma anders Behring Breivik och den ondska han representerar genom att förtränga honom. Vi måste tvärtom exponera honom och det han står för. På samma sätt måste också medierna rikta stårklastarna på alla som har makt och även extremister i alla miljöer. Ett demokratiskt samfund får inte förtiga och förneka extremismen, säger han till TV2.

Dante Thomsen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News