tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

BT tvingades stänga kommentarsfält efter näthat mot 14-årig flicka

Publicerad: 27 oktober 2014, 07:38
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:24

I en debattartikel kritiserade Alma Bonander synen på kvinnor i Sverige. Kort därefter tvingades Borås Tidning stänga kommentarsfältet efter attacker mot 14-åringen.


DT

Dante Thomsen


Debattartikeln med rubriken "Killar är kungar - tjejer horor" publicerades på BT:s sajt i fredags och i texten kritiserar Alma Bonander bland annat synen på kvinnor efter att ha sett ett avsnitt av MTG TV:s "Paradise Hotel".

" En kille i Paradise Hotel sa att han hade legat med 300 personer, det tyckte ingen var konstigt. En tjej sa att hon hade legat med 30 personer, då sa alla andra att det var slampigt. Hur kan det vara okej för en kille men inte för en tjej, det är väl ändå samma sak", skriver hon bland annat i texten.

Alma Bonander kritiserade också löneskillnaderna mellan kvinnor och män i Sverige och tog upp fotbollsstjärnorna Zlatan Ibrahimovic och Hanna Ljungberg som ett av flera exempel:

" Ska jag redan nu som 14-åring ge upp hoppet om att en dag lyckas? Ska jag som 14 år ung tjej inte välja vad jag vill bli för att jag vet att jag har 30 procents chans att lyckas? Ska jag ge upp mitt hopp för att jag föddes som kvinna och inte som man? Nej, jag ska inte och tänker inte ge upp. Jag kommer att kämpa dit jag vill nå även om jag är kvinna. Men det är inte konstigt att många unga tjejer ger upp när de kan se hur alla andra kvinnor har det i samhället. Vi måste ändra samhället, vi måste ändra Sverige, vi måste ändra världen".

Debattartikeln passerade inte obemärkt och bara en timme senare tvingades BT stänga kommentarsfältet på grund av de upprörda kommentarerna.

" Personangrepp mot en 14-åring som uttrycker sina åsikter är fullständigt oacceptabelt. Det känns trist att inte kunna erbjuda en plattform för att diskutera något som verkligen är värt att diskutera".

Eric Klefberg är webbchef på BT:

– Det var rena personangrepp och raljerande kommentarer mot den här 14-åringen och det är givetvis väldigt tråkigt. Vårt utgångsläge är att vi alltid vill ha en debatt och diskussion med våra läsare men i det här fallet drog det iväg, säger han till Dagens Media och fortsätter:

– Alma satte fingret på och ifrågasatte rådande könsroller i samhället på ett sätt som är väldigt häftigt att läsa från en 14-åring. Tydligen har många problem med att en ung tjej sätter sig upp mot normerna. Det här visar ju bara varför den här texten behövs.

Bland annat skrev kommentatorerna att Alma Bonander borde skaffa sig en utbildning och att "bara idioter kollar på Paradise Hotel". En person skrev att " dina lärare kommer vara väldigt nöjda med att du kommer bli en radikalfeminist i framtiden".

– Det var väldigt raljerande kommentarer. Det är tråkigt att vi inte kan ha en sund diskussion om ett viktigt ämne på vår sajt.

Borås Tidning ägs av Gota Media.

LÄS ÄVEN:

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev