Dagspress
Branschen om Thomas Mattssons avhopp: ”Oerhört tråkigt”
Publicerad: 12 juli 2019, 10:47
Foto: Janne Næss, bild på Jeanette Gustafsdotter tagen av Jonas Hellsén
Branschcheferna Peter Wolodarski, Jeanette Gustafsdotter, Lena K Samuelsson och Jan Helin ger sin syn på vad Thomas Mattsson har betytt för Expressen.
Ämnen i artikeln:
Thomas MattssonJan HelinExpressenAftonbladetPeter WolodarskiJeanette GustafsdotterDagspressKlockan 12 idag lämnar Thomas Mattsson sitt uppdrag som chefredaktör på Expressen. I tio år har han då lett kvällstidningsdraken – och i sammanlagt 24 år har han tjänstgjort på tidningen.
Ingen efterträdare har utsetts, och det är ännu oklart varför Thomas mattsson valt att lämna tidningen. I ett sista blogginlägg tackar han medarbetare och läsare, och skriver bland annat om den roll han haft:
”Den som är Expressens chefredaktör ska sträva efter att vara en modig och stridbar publicist som inte sällan söker kontrovers. Jag har gjort mina bästa försök.Från kungamiddag på Slottet till privata möten med Dawit Isaaks hustru och barn, allt detta är att vara Expressens chefredaktör. Dygnet runt, överallt, i alla sammanhang. Tala i riksdagen. Få personliga priser. Valla runt New York Times på redaktionen när de vill veta mer om digitalisering. Få arga handskrivna brev om våra korsord”.
Branschen beskriver honom som en uppskattad chefredaktör, blixtsnabb och en kämpe för tryck- och yttrandefriheten.
Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski anser att Thomas Mattsson lämnar ett betydande publicistiskt avtryck efter sig.
– Oavsett om det handlar om Dawit Isaak eller löpande granskningar av främlingsfientliga krafter i Sverige så har Thomas Mattsson betytt enormt mycket för Expressen och svensk medieutveckling.
Vad har du själv för relation till Thomas Mattsson?
– Han är en uppskattad chefredaktörskollega som jag haft mycket att göra med under mina år. Vi har ibland jobbat väldigt nära varandra, inte minst när det gäller extremiströrelser, hot mot journalister och desinformation online. Vi har samverkat nära, och jag har uppskattat det.
Vad behöver Expressen för ledare inför framtiden?
– Expressen är precis som alla andra stora tidningar inne i en enorm förändring som Thomas i högsta grad har varit delaktig i . Inte minst när det gäller att minska gapet till Aftonbladet. Jag antar att en ny chefredaktör kommer att fortsätta att bygga på det arbetet, och att göra tidningen ännu starkare. Expressen är en starkare tidning idag än vad den var innan Thomas började.
Jeanette Gustafsdotter är vd på TU:
– Det är oerhört tråkigt att Thomas Mattsson slutar. Han har gjort fantastiskt mycket för branschen, är väl insatt och har stått upp för tryck- och yttrandefriheten, säger hon och fortsätter:
– Som chefredaktör har han ställt sig bakom oerhört viktiga granskningar – och själv blivit hårt ansatt på grund av det.
Jeanette Gustafsdotter framhäver även Thomas Mattssons betydelse för hela Expressens digitalisering och uppbyggnaden av Expressen TV.
– Expressen startades för att granska nazimen och högerextremismen, och det är ett arv som Thomas Mattsson har hållit liv i. Han har på många sätt varit oerhört viktig för branschen och jag hoppas att han fortsätter att verka i den.
”Hittade en ömsesidig respekt”
Jan Helin är sedan 2015 programdirektör på SVT men har tidigare, under Thomas Mattssons tid på Expressen, varit publisher för konkurrenten Aftonbladet.
– Jag har uppskattat och uppskattar Thomas Mattsson mycket, både som publicist och som konkurrent. Han är en klassiskt mycket skicklig redaktör och som har den där förmågan att stå upp för sin redaktion – i vått och torrt, säger Jan Helin till Dagens Media och fortsätter:
– Han uttrycker en äkta och ärlig passion för journalistik och framför allt kanske lokaljournalistik. Han är några sådana där egenskaper som redaktör som jag har sett på med avund. Han är blixtsnabb till exempel, han är otroligt snabb i att hitta vinkel och välja väg.
På ett mer djupgående plan framhäver Jan Helin specifikt tre saker som Thomas Mattsson har bidragit med under åren.
– Han har återupprättat den klassiska kvällstidningen i Expressen där jag tycker att den tydligaste tonvikten har varit på Expressens bevakning av inrikesjournalistik. Den blev otroligt mycket bättre under Thomas Mattssons tid, utrikesreportaget likaså och även den grävande journalistiken. Granskningar som Expressen har gjort har satt avtryck. Den som jag minns tydligast är granskningen av näthatet och kopplingarna till Sverigedemokraterna som var kontroversiell och som gick hela vägen upp till HD. Det målet vann Expressen och det var publicistiskt en mycket viktig principiell seger.
Hur skulle du säga att din relation till Thomas Mattsson har sett ut under åren, både som konkurrent och nu i din roll på SVT?
– Vi började att lära känna varandra som konkurrenter där jag hade uppdraget som publisher för Aftonbladet och Mattsson för Expressen. Jag tror att vi ganska så snabbt hittade en ömsesidig respekt för varandra och en nyfikenhet på varandra. Vi är ganska så olika som personer tror jag men vi har rätt lika bakgrunder. Det tog sig bland annat uttryck i att vi startade podden ”Mattsson och Helin” där vi diskuterade medieutvecklingen generellt eftersom både Aftonbladet och Expressen är två flaggskepp i det svenska mediekören men som under de här åren har gått igenom en otroligt stor omställning. Jag tror att vi hade det gemensamt att vi tyckte att det var viktigt att ha rötterna bakåt, att förstå kvällstidningens och journalistikens väsen men också göra analysen och förstå hur den måste förändras framåt.
Även Aftonbladets nuvarande publisher Lena K Samuelsson beskriver Thomas Mattsson som en klassisk kvällstidningsredaktör.
– Thomas Mattsson har varit en klassisk kvällstidningsredaktör, intensiv och driven med stort hjärta för Expressen. Han har ett starkt engagemang i publicistiska och mediepolitiska frågor som jag hoppas han får möjlighet att fortsätta, skriver hon i ett sms till Dagens Media.
Klas Granström, tidigare redaktionschef och chef för digitala medier, tar över som tillförordnad chefredaktör och ansvarig utgivare för Expressen.