Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag22.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Branschen förfäras över husrannsakan på Aftonbladet

Publicerad: 27 Maj 2015, 08:40
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:00

Journalistförbundet, Utgivarna, Sveriges Tidskrifter och TU går till samlat angrepp på Solna tingsrätts beslut om en husrannsakan på Aftonbladet.


Ämnen i artikeln:

Aftonbladet

Solna tingsrätts beslut att låta polis och åklagare genomföra en husrannsakan på Aftonbladets redaktion – för att få del av bilder på två misstänkta rånare – har fått många i mediebranschen att gå i taket.

– Det är min uppgift som ansvarig utgivare att värna källskyddet, det är stadgat i lag, säger Aftonbladets publisher Jan Helin till den egna tidningen.

Nu går fyra olika branschorganisationer ut i ett gemensamt uttalande där de kritiserar domstolens beslut, som de anser visar "grov respektlöshet för källskyddet".

"Källskydd är en lagstadgad rättighet i Tryckfrihetsförordningen som innebär att uppgiftslämnare till media ska kunna vara anonyma. Att lämna ut källskyddat material är därför en omöjlighet för en redaktions trovärdighet gentemot uppgiftslämnare", skriver de, och fortsätter:

"Vi har från mediaorganisationerna upprepade gånger krävt att användning av tvångsmedel som husrannsakan mot redaktioner måste regleras i särskild ordning som ger redaktionerna och källorna ett förstärkt skydd. Beslutet från Solna tingsrätt bekräftar det behovet".

Uttalandet är undertecknat av Jonas Nordling, ordförande Journalistförbundet, Jeanette Gustafsdotter, vd Utgivarna, Kerstin Neld, vd Sveriges Tidskrifter och Per Hultengård, vd Tidningsutgivarna.

Fredrik Svedjetun

Chefredaktör och ansvarig utgivare

fredrik@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Aftonbladet

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.