Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag29.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Bråk skakar Hallands Nyheter

Publicerad: 24 Februari 2011, 05:50
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:20

En vikarie som nyligen genomgått en större operation skälldes ut och fick kicken av nyhetschefen. Nu har facket kallat till krismöte.


Ämnen i artikeln:

Hallands Nyheter

Konflikten som skakar Hallands Nyheter – och som lett till att facket och företagsledningen på måndag ska mötas – rör i första hand nyhetschefen Elisabeth Bäcks ledarstil.  

Enligt uppgift till dagensmedia.se anklagas Elisabeth Bäck, som är tillfällig nyhetschef, för att ha betett sig mycket hotfullt mot en kvinnlig vikarie.

– Vi har en diskussion kring en vikarie och hur hon blivit behandlad, säger Håkan Bergström, facklig representant på Hallands Nyheter och ledamot i Journalistförbundets styrelse.

Vikarien – som enligt uppgifter till dagensmedia.se nyligen har genomgått en omfattande operation – ska bland annat ha blivit utskälld i samband med ett redaktionsmöte. Anledningen ska ha varit att hon enligt Elisabeth Bäck haft en alltför kritiskt inställning.

Dessutom ska Elisabeth Bäck ha ifrågasatt vikariens val av umgänge på fritiden.

Elisabeth Bäck vill ogärna prata om konflikten:

– Jag kommenterar inte det som har med redaktionen att göra. Ni får vända er till chefredaktören Anders Svensson, säger hon.

Men det är ju dig konflikten handlar om?

– Nej, jag kommenterar inget, ni får ringa Anders.

Konflikten ska också ha lett till att vikarens anställning inte blivit förlängd – något som ska diskuteras på måndagens möte. Personal på Hallands Nyheter vittnar samtidigt om en ”hotfull stämning” på redaktionen, där Elisabeth Bäcks ledarstil är ifrågasatt.

– Jag känner att det här kommer vi nog att kunna lösa, säger Håkan Bergström, som samtidigt tar Elisabeth Bäck i försvar:

– Jag vänder mig emot påståendet att det skulle vara allmänt stökigt kring Elisabeth Bäcks inhopp på Hallands Nyheter, så är inte fallet, säger Håkan Bergström.

Hösten 2009 lämnande Elisabeth Bäck chefredaktörsposten på Vestmanlands Läns Tidning efter att ha varit oense med ledningen för Mediebolaget Promedia som äger VLT. Hon ersätter i maj Krister Wistbacka, som går i pension, som chefredaktör på Katrineholms-Kuriren.

Hallands Nyheter ingår i Mediabolaget i Halland och ägs av Stampengruppen.

Efter artikeln publicerats har Anders Svensson, chefredaktör på Hallands Nyheter, skickat följande kommentar:

Lågvattenmärke i världsklass!

Det här var ett riktigt journalistiskt lågvattenmärke. Det enda korrekta uppgifterna i artikeln är de direkta citaten - och de underbygger INTE alla anonyma påståenden. Jag förstår varför Dagens Media INTE har tagit kontakt med mig - för då hade det inte blivit någon artikel.

Anders Svensson

Chefredaktör och Utgivare

Hallands Nyheter

Stephan Drenzel

Ämnen i artikeln:

Hallands Nyheter

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.