Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Bonniers toppkandidater –  de kan ta över Expressen

Publicerad: 5 augusti 2019, 12:17

Markus Gustafsson, Sofia Wadensjö Karén, Jan Helin och Viveka Hansson är enligt Dagens Medias uppgifter toppkandidaterna för jobbet som chefredaktör på Expressen.

Dagens Media avslöjar: En av dessa fyra tungviktare vill Bonnier News helst av allt ha som ny chefredaktör på Expressen. Om de inte låter en administratör banta tidningen och samordna.


Ämnen i artikeln:

Jan HelinViveka HanssonExpressen

Expressens och Bonnier News vd Anders Eriksson uppges enligt Dagens Medias källor helst vilja värva Jan Helin, sedan tre år programdirektör på SVT och tidigare chefredaktör på Aftonbladet i åtta år. Helin kan kvällspress, har lärt sig tv och debatterar gärna publicistik, som han gjorde under flera år i en podd med Expressens tidigare chef Thomas Mattsson.

I Bonnierkretsar betraktas Jan Helin som en samarbetsman och skicklig strateg som förmått hålla undan för utmanaren Expressen och ofta varit först med nya grepp. Han har dessutom god insikt i konkurrenten Schibsteds strategier. Om Helin börjat tröttna på SVT-byråkratin vore han ett givet val. 

Men Anders Eriksson har ett problem: Bonnier News chefsskara är tämligen mansdominerad. Och Jan Helin gick inte helt obefläckad ur metoo-debatten om grabbigheten på Aftonbladet. Dessutom är det högst tveksamt om han vill ha en roll som innebär nedskärningar och rättning i ledet.

Omnis grundare och chef Markus Gustafsson har varit nyhetschef på Aftonbladet i omgångar och kan kvällstidning. Han är duktig digitalt och på snabba publiceringar, men kan inte tv och har ”fel” kön. Däremot är han en skicklig entreprenör med god överblick av medielandskapet, även om han bråkat med Bonnier News om Omnis ”stöld” av material.

Om Anders Eriksson söker en kvinna som ny Expressenchef är Viveka Hansson ett namn som ofta nämns. Hon var editionschef på Expressen till 2011 då TV4 värvade henne som chef för samhällsprogram och nyheter. På TV4 har hon tränat sig som ansvarig utgivare och är allmänt uppskattad. Hon kan kvällstidningsjournalistik och tv, men är inte lika stark digitalt och hon är ordförande för branschorganisationen Utgivarna. Problemet är att hon är inlåst i en ”gyllene bur” på TV4, där fem ledningspersoner bundit sig för att sitta kvar minst tre månader efter att Telia köpt företaget, och då måste lösas ut dyrt av Expressen.

Sofia Wadensjö Karén är sedan ett drygt år vd för Utbildningsradion (UR). Innan dess var hon chefredaktör och vd för Vi Media AB i sju år och hade olika chefsroller på Aftonbladet lika länge. Hon ses som en god publicist.

Enligt Dagens Medias källor har hon tillfrågats om chefsjobbet av Anders Eriksson, senast under Almedalsveckan, men hittills tackat nej.

Det finns fler tänkbara kandidater till jobbet, men som ändå måste räknas som högoddsare: Anna-Clara Welander, nu chef för Bonnier News Lifestyle, anses göra ett oerhört bra jobb och behövas bäst där hon är. Peter Fellman, vd på BBM, är kompetent men starkt inriktad på affärsjournalistik. Fredrik Karén, tjänstledig från chefsjobbet på Svenska Dagbladet och gift med ovannämnda Sofia, uppges vara sugen på nytt jobb.

En svårighet vid rekryteringen av ny Expressenchef är att tidningen kan se fram emot stora förändringar när Bonnier News ska samordna sina verksamheter. De fyra stora dagstidningarna DN, DI, Expressen och Sydsvenskan/HD ska integreras med landsortspressen i Mittmedia och gamla Bonnier Tidskrifter som slås ihop med Expressens bilagor i Bonnier News Lifestyle.

Ett enkelt sätt för Anders Eriksson vore att permanenta Expressens tillförordnade chefredaktör Klas Granström, tidigare digitalchef. Han beskrivs som en ytterst kompetent tjänsteman och chef, men är inte någon extrovert publicist som trivs i morgonsoffor och debattpaneler.

Dagens Media har utan framgång sökt Bonnier News vd Anders Eriksson för att få veta mer om rekryteringsprocess och kravprofil på en ny chefredaktör för Expressen.

Leif Holmkvist

reporter

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev