Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Bonniers klubbar: ”Är det här tacken?”

Publicerad: 25 november 2020, 09:15

Foto: Janne Næss

UPPDATERAD. Förhandlingarna om nya kollektivavtal i mediebranschen har fått elva journalistklubbar inom Bonnier att gå ut i ett officiellt uttalande där de kritiserar arbetsgivarsidan. Bonnier News vd Anders Eriksson vill i dag inte kommentera Almega/Medieföretagens krav: ”Bättre att vänta med eventuella omdömen”.


Ämnen i artikeln:

Bonnier NewsBonnier News LocalJournalistförbundet

Förhandlingarna mellan fack och arbetsgivare om nya kollektivavtal pausades i mars på grund av coronapandemin och har nyligen återupptagits igen. Men ännu är inte parterna överens och under onsdagen har elva klubbar inom Bonnier News gått ut med ett officiellt uttalande kring arbetsgivarsidans krav. 

”Det är en diger kravlista som Medieföretagen har drämt i bordet i de pågående förhandlingarna om nya kollektivavtal”, skriver klubbarna och räknar upp att motparter bland annat vill sänka föräldralönen och ge arbetsgivaren rätt att inte ge någon löneökning alls när bolaget går dåligt. 

”Det förvånar oss som är anställda i Bonnier News, landets i särklass största mediekoncern och därmed en tungviktare, kanske den mäktigaste kravställaren på hela arbetsgivarsidan. Vi har fått höra att Bonnier News ska vara en attraktiv arbetsgivare. Att företaget vill satsa på den journalistik som våra läsare efterfrågar”, skriver klubbarna. 

Vidare ställer klubbarna sig frågande till hur satsningen på journalistik egentligen ska gå till då arbetsvillkoren riskerar att försämras. 

Vi är 2 100 journalister i Bonnier News som har slitit hårt under långa pandemimånader. Vi har gått ner i lön och flyttat jobbdatorn hem till köksbordet. Men vi har fortsatt producera och publicera. Läsarna har strömmat till och intäkterna med dem.

Nu tvingas vi ställa frågan: Är det här tacken?

Uttalandet har undertecknats av journalistklubben för Expressen, Dagens industri, Dagens Nyheter, BBM (där Dagens Media ingår), Bonnier Magazines & Brands, Dagens Samhälle, Hall Media, Nordvästra Skåne, Norra Bonnier News Local, Södra Bonnier News Local och Sydsvenskan. 

Bonnier News vd Anders Eriksson kommenterar det gemensamma uttalandet.

– Jag upplever att det riskerar att uppstå en del missförstånd kring klubbarnas uttalande. Vad jag förstår är detta ett uttalande riktat till parterna i den centrala kollektivavtalsförhandling mellan Almega/Medieföretagen och SJF som inleddes samma dag och utgör specifikt kritik mot arbetsgivarsidans lista på förhandlingspunkter, men inte riktat direkt mot Bonnier News. Det motsvarar om Bonnier News eller någon/några andra av Medieföretagens cirka 600 medlemmar skulle rikta kritik mot SJF:s motsvarande förhandlingspunkter, vilket ju varken vi eller någon annan valt att göra. 

Vad tänker du själv om Medieföretagens kravlista?

– Jag känner inte till innehållet i Medieföretagens lista annat än vad som framkommer av klubbarnas uttalande. Vad jag förstår skickades den liksom SJF:s motsvarande in i början av året och utgör bruttolistor med förslag från avtalsrörelsens båda parter att börja förhandla ifrån och är en del av den normala förhandlingsprocessen. 

Huruvida Anders Eriksson delar klubbarnas syn på att Medieföretagens förslag skulle innebära ”radikala försämringar av de anställdas arbetsvardag” vill han inte uttala sig om i dag.

– Jag avstår att uttala mig om både arbetsgivarsidans och SJF:s lista. Jag tror att det är bättre att vänta med eventuella omdömen tills vi får kännedom om vad som kommer ut ur förhandlingarna. 

Klubbarna ställer sig också frågan om det här är tacken för att Bonnier-anställda har gått ned i lön och flyttat jobbdatorn hem till köksbordet. Vad svarar du dem? – Som sagt upplever jag inte att frågan är ställd till mig och om den vore det utgår jag från att klubbarna hade tagit kontakt med mig. Dock vill jag framhålla att jag tycker att våra medarbetare har gjort och fortsätter att göra ett fantastiskt arbete under utmanande omständigheter.

LÄS ÄVEN: Förhandlingarna om nya kollektivavtal i mediebranschen återupptagna: ”Kan bli konfliktåtgärder” 

Hanna Frick

Reporter

hanna.frick@dagensmedia.se

Linnéa Kihlström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev