torsdag9 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Bonnier News-kläder kan ha producerats av fängslade journalister: ”Kan inte uteslutas”

Publicerad: 19 december 2022, 06:50

De anställda kunde välja mellan olika klädesplagg med mediehusets nya logotyp och tagline ”För det fria ordet”.

Bonnier News gav bort 3.800 västar med sin nya logotyp och tagline ”För det fria ordet”. Men det faktum att kläderna är producerade i Myanmar och Bangladesh har väckt kritik. Enligt RUG:s ordförande Erik Halkjaer kan det inte uteslutas att kläderna är gjorda av fängslade journalister.

Ämnen i artikeln:

NyheterpressfrihetReportrar utan gränser

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


De västar och tröjor som Bonnier News har gett bort i 3.800 exemplar till medarbetarna inför jul, med budskapet ”För det fria ordet”, har producerats i Myanmar och Bangladesh. 

Bangladesh ligger på plats 162 av 180 på Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex och Myanmar på 176 av 180 på samma skala. Enligt Reportrar utan gränsers ordförande Erik Halkjaer är press- och yttrandefriheten nästan obefintlig i de aktuella länderna, och det är inte heller otänkbart att det pågår straffarbete i de fängelser där journalister sitter bakom galler.

– Vill man dra detta till sin spets så skulle dessa tröjor rent teoretiskt kunna vara gjorda av fängslade journalister. Men detta tål att granskas och följas upp, säger han till Medierna i P1.

Elsa Falk, kommunikationschef på Bonnier News.

– Jag kan inte utesluta det, men jag är ganska övertygad om att det här har gått till på rätt sätt.

På Bonnier News har ledningen nu beslutat att skänka pengar till press- och yttrandefrihetsorganisationer Myanmar och Bangladesh.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev