torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Bonnier News förbereder ny nödtransport till Ukrainska journalister

Publicerad: 16 mars 2022, 10:16

Joanna Krawzcyk, chefsutvecklare och ansvarig för den polska tidningen Gazeta Wyborczas Ukrainafond. I händerna håller hon en av de 32 skyddsvästar som kom med förra lasten.

Foto: Thomas Mattsson

Snart rullar ännu en nödtransport till Ukraina via Gazeta Wyborcza Foundation. Denna gång tillhör TT, TV4, Di och Expressen de som bidrar med utrustning.

Ämnen i artikeln:

Bonnier NewsTTExpressenTV4Dagens Industri

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


Nyligen åkte Bonnier News säkerhetschef Crister Ohlsson till Polen med en fullastad bil med insamlad säkerhetsutrustning och läkemedel. En resa som Medierna i P1 följde med på. Lasten överlämnades därefter till den polska tidningen Gazeta Wyborczas Ukrainafond, som sett till att hjälpen når ukrainska journalister.

De mediehus som hade bidragit till transporten var – utöver Bonnier News – även Schibsted, Sveriges Television samt pressfrihetsorganisationen Reportrar utan gränser.

Nu förbereder Bonnier News ytterligare en transport med utrustning från flera svenska mediehus. Förra gången fylldes bilen med bland annat skottsäkra västar, hjälmar, powerbanks och första hjälpen-paket. Denna gång har det inkommit nya specifika önskemål, berättar Expressens förre chefredaktör Thomas Mattsson, i dag senior advisor på Bonnier News, som koordinerar leveransen.

– Det är många svenska mediebolag och organisationer som försöker hjälpa journalister inne i Ukraina, och nu har lokaltidningsorganisationen där hört av sig med ett önskemål om kameror och tv-kameror. Vi hoppas därför att medieföretag här som kan avvara något vill donera utrustning till Ukraina, säger han och fortsätter:

– Kanske finns det en kamera eller en tv-kamera som inte används för att man bytt leverantör eller uppgraderat andra system, då tar vi gärna emot den för att distribuera i kriget till lokala journalister i Ukraina.

Thomas Mattsson passar även på att tacka de mediebolag som hittills har bidragit.

– Stort tack till TV4, nyhetsbyrån TT och Dagens industri som redan skänkt kameror. Jag vet att Expressen TV kommer att göra det, men vi har plats för fler.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev