Bonnier mörkar GT:s och KvP:s Orvesto-siffror

För första gången väljer Bonnier att redovisa sina tre kvällstidningar som en i Orvesto. "Tokigt", säger Carats printchef Frida Åberg.

I dagens Orvesto-undersökning väljer Bonnier att slå ihop räckvidden för sina tre kvällstidningseditioner Expressen, Kvällsposten och Göteborgs-Tidningen - för första gången någonsin.

– Det är lite tokigt. Vi vill inte alltid gå i alla regioner och då behöver vi kunna se separata siffror, säger Frida Åberg, printchef på Carat.

Aftonbladets chefredaktör Jan Helin, som tidigare kritiserat Expressen för att slå ihop tidningarna i TS upplagemätningar, kallar beslutet ”märkligt”.

”GT är den marknadsledande kvällstidningen i Göteborg, Sveriges andra största kvällstidningsmarknad. Kvällsposten är största kvällstidning i Malmö, Sveriges tredje största kvällstidningsmarknad. Expressen säljs jämte dessa tidningar i Malmö och Göteborg, men i mätningarna vill Bonnierkoncernen låtsas som att de tre tidningarna är en och densamma”, skriver Jan Helin.

Jan Helin, vars tidning nyligen lämnat TS upplageredovisning, fortsätter:

”... att mörka räckviddsmätningar på så stora annonsmarknader som Göteborg och Malmö för att man vill fightas om storlek med Aftonbladet imponerar inte”.

Aftonbladet når, enligt dagens Orvesto-undersökning, 1 134 000 läsare en vardag. Samma siffra för Expressens tre tidningar är 1 003 000.

Dagensmedia.se har sökt Expressens chefredaktör Thomas Mattsson.

Vem har rätt? Rösta i spalten till höger.

Martin Schori

Publicerad 2010-06-10 10.48Uppdaterad 2015-12-06 15.47

Dela artikeln: