Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Bonnier fortsätter shoppa – tar över Lokaltidningen

Publicerad: 17 oktober 2019, 13:39

Anders Eriksson är vd på Bonnier News.

Foto: Janne Næss

De stora aktörerna fortsätter handla på lokaltidningsmarknaden. Åtta månader efter Bonnier News köp av Mittmedia, meddelar koncernen att man tagit över den skånska konkurrenten Lokaltidningen: ”Ett strategiskt naturligt steg”, säger Bonnier News vd Anders Eriksson.


Ämnen i artikeln:

LokalpressBonnier News

Bonnier News stärker sitt grepp om lokaltidningssverige. Så sent som i februari blev det känt att koncernen lagt vantarna på Mittmedia-koncernen. Nu flyttar man fram sina  positioner även på den skånska marknaden, genom att köpa konkurrenten Lokaltidningen. Detta görs genom HD-Sydsvenskan.

LÄS MER: ”Mittmedia ska vara lönsamt år 2020” 

Lokaltidningen ägdes tidigare av koncernen JP/Politiken Hus.I och med den nya affären förvärvar Lokaltidningen en ägarandel om 7,3 procent i HD-Sydsvenskan, och bolagets vd Stig Ørskov en plats i HD-Sydsvenskans styrelse.

Anders Eriksson som är vd på Bonnier News och HD-Sydsvenskan, kommenterar i ett pressmeddelande:

– Bonnier News övergripande mål är att vara den ledande nyhetsaktören i Sverige. Vi befinner oss i en fas av stark tillväxt och har under året tagit en aktiv del av konsolideringen på svensk lokaltidningsmarknad i och med förvärvet av MittMedia. Förvärvet av Lokaltidningen är ett naturligt steg för oss strategiskt och kommer att ytterligare stärka Bonnier News närvaro i södra Sverige, säger han.

LÄS MER: 50 tjänster bantas bort på Mittmedias annonsavdelning 

Lokaltidningen utkommer veckovis med en räckvidd på ca 550.000 läsare i print och digitalt. Den har idag 28 editioner som täcker 41 kommuner framförallt i Skåne, men finns också i Östergötland och Småland. Lokaltidningen har idag 90 anställda, varav hälften inom redaktion och produktion med placering i Arlöv och annonsverksamhet fördelat på nio lokala kontor.

Lokaltidningen var en av få titlar som gick mot strömmen och ökade sin räckvidd i årets Orvesto-mätning, som Dagens Media har rapporterat om.

Sedan tidigare har HD-Sydsvenskan gratistidningen Hallå som verkar inom delvis samma geografiska område i Skåne som Lokaltidningen. Den här affären skapar enligt Bonnier News förutsättningar att samordna för att nå bättre lönsamhet och ett bättre produkterbjudande till både läsare och annonsörer.

– Vi tror på den kvalitativa lokaljournalistikens förmåga att engagera sina läsare och driva digitala läsarintäkter och vi ser fram emot att tillsammans med JP/Politikens Hus även skapa förutsättningar för fortsatta framgångar för HD-Sydsvenskan, säger Anders Eriksson.

Stig Ørskog ser fram emot att Lokaltidningen ska bli en del av Bonnier News:

– Det har varit ett nöje att bedriva lokaljournalistik i Sverige. Men det är ett lika stort nöje att Lokaltidningen nu blir en del av Sydsveriges största medieföretag. Vi har det största förtroende för HD-Sydsvenskan och ser fram emot att bli delägare, säger han.

En av Bonnier News konkurrenter på den lokala marknaden, NTM, meddelade tidigare i oktober att man genom att köpa Piteå-Tidningen och Norran kommer att bilda en ny mediekoncern i Norrland.

LÄS MER: NTM om nya koncernen i norr: ”Ensam är inte stark” 

Janne Naess

Reporter

janne.naess@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

LokalpressBonnier News

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev