Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag21.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Bonnier bekräftar chefsbyten

Publicerad: 2 September 2009, 09:04
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:15

Gunilla Herlitz tar över DN. Peter Fellman tar över som chefredaktör på DI och Casten Almqvist blir vd.


Nyheten om att Thorbjörn Larsson ska sluta på DN under hösten och ersättas med Gunilla Herlitz avslöjades av nyhetsbyrån Direkt i fredags.

Bonnier-ledningen gjorde sig snabbt oanträffbara för andra medier och personalen fick ingen information om uppgifterna var korrekta. Något som väckte starkar reaktioner från medarbetare och fackklubb.

De skulle få vänta tills på onsdagen. Då bekräftade Bonnier att Gunilla Herlitz tar över chefredaktörskapet och vd-posten på DN.

Jonas Bonnier säger i ett pressmeddelande:

– I dag får ekonomiska beslut alltid publicistiska konsekvenser. Och publicistiska beslut har alltid en ekonomisk betydelse. Det är inte alltid möjligt, men finns det en lämplig kandidat är rollerna som vd och chefredaktör så integrerade att en person är att föredra framför två.

Lena Herrmann, DN:s nuvarande vd, lämnar tidningen. Jonas Bonnier igen:

– Lena och jag har ett bra samtal som jag hoppas leder fram till att vi kan behålla henne inom Bonnier även framöver. Thorbjörn och Lena har gjort ett mycket bra jobb under sina år på DN. Nu efterträds de av Gunilla, som inte minst under tiden på Dagens Industri visat sin skicklighet och sitt djupa kunnande om såväl de publicistiska som de kommersiella frågorna.

Gunilla Herlitz säger i pressmeddelandet:

– Mitt uppdrag är att fortsätta göra den tidning som varje dag sätter agendan i Sverige för det politiska, samhälleliga och kulturella samtalet och samtidigt skapa en långsiktig lönsamhet som tryggar DN:s framtid. Dagens Nyheter är i mitt tycke landets viktigaste tidning med en fantastisk ställning hos läsare och annonsörer.

Thorbjörn Larsson ska återvända till sin tidigare plats i DN:s styrelse.

Samtidigt står det klart att Peter Fellman tar över som chefredaktör på DI och att Casten Almqvist blir vd, samtidigt som han fortsätter som chef för Bonnier Business Press.

Det framgår inte av pressmeddelandet från Bonnier, utan från DI.se där Peter Fellman intervjuas.

– Det är väldigt häftigt. Men jag känner mig också ödmjuk med tanke på vilka profiler mina företrädare varit, säger Peter Fellman till DI.se.

Peter Fellman har jobbat på DI sedan 1999 som reporter, nyhetschef, editionschef och nu senast redaktionschef.

Förändringarna träder i kraft den 1 november i år.

Dagens Media har, precis som tidigare, utan framgång sökt samtliga inblandade.

Martin Schori

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.