Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag17.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Bokdebut för Oisín Cantwell

Publicerad: 13 Augusti 2013, 07:27
Uppdaterad: 6 December 2015, 13:38

I dagarna släpptes boken "Brott & Straff" – en samling av Aftonbladetjournalisten Oisín Cantwells krönikor om svenska brottsmål.


Ämnen i artikeln:

Aftonbladet

Varför bestämde du dig för att ge ut boken?

– Det var ett bokförlag som hörde av sig och ville ge ut en samling av mina kolumner. Det är alltså inte så att jag har satt mig ner och skrivit en bok, utan det är en samling texter som tidigare har varit publicerade i Aftonbladet.

Boken beskriver en rad kända brottsmål. Finns det någon röd tråd?

– Det finns inte en utan flera röda trådar. Boken är uppdelad i fyra avsnitt: "Brott och straff" där jag skriver om ett antal rättsfall, "Efter 11 september" om hur Sverige och världen förändrades efter terrorattentaten och om terrorister som Breivik och Mangs, "Näthatet" och "Sverige och samtiden".

Texterna är skrivna under tiden 2008-2013. Hur har det svenska rättssamhället förändrats under den tiden?

– Visst har det stiftats nya lagar under denna tid, men den stora förändringen av rättssamhället inträffade några år tidigare. Sverige är ett av många västländer som efter 11 september lydigt följt USA:s önskemål och stiftat ett antal lagar som inskränker vår frihet. Dit hör bland annat en ny terrorlag, som primärt drabbar muslimer.

Oisín Cantwell är journalist och har bland annat arbetat på Sundsvalls tidning, Moderna tider och Sveriges Radio. Sedan mitten på 1990-talet arbetar han som reporter och nyhetskrönikör på Aftonbladet där han bevakar rättsfrågor och politik.

"Brott & Straff" ges ut på Sjösala Förlag som startades 2011.

Helen Preutz

Ämnen i artikeln:

Aftonbladet

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.