söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Björn Wiman om SvD:s sparpaket: "Barocka propagandafraser"

Publicerad: 21 september 2012, 07:01
Uppdaterad: 6 december 2015, 14:10

Björn Wiman, kulturchef på DN, går till hårt angrepp mot Svenska Dagbladets ägare Schibsted.

Ämnen i artikeln:

Svenska DagbladetDagens Nyheter

DT

Dante Thomsen


Det är med anledning av gårdagens nyhet om att SvD blir två tidningar, samtidigt som kulturdelen kraftigt bantas, som Björn Wiman i dag kritiserar Schibsted i en krönika i den egna tidningen.

Krönikan inleds med kritik mot tidningens tidigare chefredaktör Kaj Schueler, som både intervjuat Salman Rushdie och skrivit en hyllande recension om hans nya bok.

"Denna pinsamhet är bara ett av många kristecken som det senaste året synts från Sveriges äldsta kulturredaktion. Och tidningen har värre problem än så", skriver Björn Wiman.

Han ger inte heller mycket för kulturchefen Martin Jönssons och chefredaktören Lena K Samuelssons uttalanden om att kulturdelen inte ska läggas ner.

"Insvept i närmast barocka propagandafraser försökte hon få det att låta som en satsning. Hon gjorde sig därmed till en tragikomisk exponent för grundproblemet: att SvD har ägare som inte begriper vad tidningen är".

Björn Wiman tror också att läsarnas dom över Schibsteds sparkrav kommer vara hård.

"Genom att skrota kulturdelen har ledningen visat att den missförstått vad Svenska Dagbladet betyder för de många fullprisbetalande prenumeranter som varje dag lever och andas med sin morgontidning. Om man med detta velat ta det första steget mot Svenska Dagbladets nedläggning har man sannolikt lyckats".

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev