Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Björn Söders attack mot ledarskribenten: ”Bli svampodlare”

Publicerad: 8 januari 2015, 10:28
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:17

UPPDATERAD. Björn Söder, andre vice talman i riksdagen, hävdar att Anders Lindberg ”skämmer ut hela journalistkåren och Sverige”.


Ämnen i artikeln:

Sverigedemokraterna

När opinionsbildare och politiker världen över samlas i stöd för press- och yttrandefrihet väljer SD-politikern Björn Söder en annan väg.

På sin Facebook-sida går Björn Söder till attack mot Aftonbladets ledarskribent Anders Lindberg. 

”Hade Anders Lindberg på Aftonbladet haft någon skam i kroppen hade kan sedan längre lämnat journalistyrket och kanske sysslat med något han var mer lämpad för, som tex svampodlare”, skrev Björn Söder sent under onsdagskvällen.

Han avslutade sin status med raden ”Han skämmer ut hela journalistkåren och Sverige”.

Statusen är ett svar på Anders Lindbergs text om Björn Söder, som publicerades av Aftonbladet under onsdagen.

Under rubriken ”Söder skämmer ut hela Sverige” krävde Anders Lindberg att Björn Söder, som är andre vice talman i riksdagen, skulle avgå. Detta efter sina uttalanden i Niklas Orrenius omtalade DN-intervju, som renderat Björn Söder en sjätteplats på Simon Wiesenthal Centers lista över de tio värsta antisemitiska händelserna under 2014.

”Det framstår som obegripligt att Björn Söder fortfarande kan sitta kvar som andre vice talman efter sina uttalanden. Formellt kan en talman inte avsättas men rimligen borde han inte få leda riksdagens möten efter vad han sagt. Hade han haft någon skam i kroppen hade han avgått”, skrev Anders Lindberg.

Dagens Media har sökt Björn Söder. Han har valt att svara via mejl:

– Jag använde bara Lindbergs egna ord mot honom själv. Han skrev ju en ytterst anmärkningsvärd ledare mot mig, som borde föranleda frågor till honom, skriver Björn Söder till Dagens Media.

Han vill inte kommentera saken vidare.

När Dagens Media når Anders Lindberg är han kluven.

– Att en andre vice talman vill avsätta en journalist hör inte till vanligheterna, det är lite udda. Normalt sett brukar politiker överhuvudtaget inte angripa medier. Men jag är inte förvånad över att Björn Söder beter sig olämpligt, säger Anders Lindberg till Dagens Media.

Vad tycker du om hans uttalanden som riktas mot dig?

– Det blir lite märkligt, speciell nu när vi diskuterar pressfrihet (efter attacken mot Charlie Hebdo, reds. amn.). Pressfrihet kanske inte är SD:s grej.

Anders Lindberg ställer sig mycket frågande till om Björn Söders agerande skulle tolereras i något annat parti.

– Det går tillbaka till att SD har en syn på medier där detta är okej från en partiledning. Inga andra partier skulle agera så.

– Uppdraget som andre vice talman är ett fint och ärofyllt uppdrag. Björn Söder visar varje dag att han är olämplig, och detta är bara ytterligare ett exempel.

Björn Söder har även lagt ut en Facebook-status om attacken mot satirtidningen Charlie Hebdo, där 12 personer dog.

”Fredens religion visar sitt ansikte”, skrev han under onsdagen. Denna status ändrades sedan till ”’Fredens religion’ visar sitt ansikte?”. Enligt DN skedde ändringen efter att tidningen uppmärksammat statusen, som fått kritik i sociala medier.

UPPDATERING:

Efter att denna artikel publicerats förtydligar Björn Söder sitt resonemang i ett mejl till Dagens Media: 

"Jag är riksdagsledamot och gör därför politiska uttalanden och andra uttalanden i egenskap av sådan. Att jag är andre vice talman innebär inte att jag har politisk munkavle, vilket talmannen har. Mitt uppdrag är att bedriva opinion precis som alla andra riksdagsledamöter.

Tycker att det är beklämmande och tråkigt att kunskapen om detta är så dålig bland landets journalister som ifrågasätter att jag agerar som vilken riksdagsledamot som helst.

För övrigt gav jag igen med samma mynt och det får Lindberg tåla".

 

LÄS ÄVEN:

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Sverigedemokraterna

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev