Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag28.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Björn Ranelid kränkt av Expressen: "Recensera inte min bok"

Publicerad: 18 September 2014, 06:51
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:28

Författaren och poeten Björn Ranelid är upprörd över att Expressen Kultur inte rapporterat om hans brev till SD-ledaren Jimmie Åkesson.


Ämnen i artikeln:

Expressen

Björn Ranelids öppna brev i Dagens Nyheter har delats över 14 000 gånger. Trots det tycker författaren att hans brev, som han slår fast är " det mest lästa och spridda offentliga brevet i den svenska tidnings- och litteraturhistorien", inte uppmärksammats tillräckligt.

I ett brev till Jens Liljestrand på Expressen Kultur skriver Björn Ranelid nu att han är trött på kulturetablissemanget – och ondgör sig över att " inte en enda så kallad kulturskribent har nämnt min unika och fullkomligt hyllade artikel".

" När Jonas Hassen Khemiri skrev ett öppet brev till justitieministern Beatrice Ask så slog det självutnämnda kultursverige på trummor och tog till cymbaler och bastubor. Tänk att mitt öppna brev är långt mer läst än vad hans öppna brev var och är. Ni försöker fuska bort ett empiriskt faktum. Ni kan inte radera flera hundra mejl och sms som jag fått de senaste dagarna. Ni kan inte ta bort alla människor som stannar mig på gatorna och hyllar min text", skriver Björn Ranelid i brevet, som nu publicerats av Expressen.

Brevet fortsätter med kängor till bland annat Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg och Svenska Akademiens ständige sekreterare Peter Englund.

Dessutom kräver Björn Ranelid att Expressen avstår från att recensera hans nya bok.

" Ni fuskar och följer förutsägbarheten på de nämnda kultursidorna. Ni smilar, höjer, smickrar och lovordar de namn som är menlösa och totalt ointressanta för det svenska folket, medan ni skymfar, beljuger och ignorerar mig som lever och verkar runtom i Sverige i skrift, i radio, television och i levande möten år efter år. Jag vill inte att Expressen recenserar min senaste roman. Jag vet redan nu att den är viktigare än alla andra böcker som ges ut i Sverige i år".

Expressens kulturchef Karin Olsson kallar det hela för "anmärkningsvärt".

– Varken Björn Ranelid eller någon annan utanför redaktionen kan påverka vår litteraturbevakning. Den är självständig och därför publicerar vi idag Annina Rabes recension av Ranelids nya roman, precis som planerat. Den är förresten ganska positiv, vilket faktiskt motsäger hans tes om att det så kallade kulturetablissemanget inte skulle ta honom på allvar, säger hon till Dagens Media.

Dante Thomsen

Ämnen i artikeln:

Expressen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.