Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera
SökDagspress

Björn Häger: "Carl Bildt gör som han alltid gör"

Publicerad: 15 Mars 2013, 14:15
Uppdaterad: 6 December 2015, 13:52

Istället för att skratta åt Aftonbladet och imponeras över Carl Bildts förmåga att undvika kritiska frågor borde journalisterna gräva vidare. Det säger intervjuexperten Björn Häger.


Ämnen i artikeln:

ExpressenCarl BildtAftonbladet

En av dagens stora snackisar är utan tvekan Aftonbladets avslöjande om att utrikesminister Carl Bildt under 70-talet läckte hemliga uppgifter till CIA.

Men det är inte bara själva avslöjandet som blivit föremål för diskussion utan även Carl Bildts agerande under intervjun med Aftonbladet.

På klassiskt Bildt-manér går utrikesministern direkt till motattack mot reportern Josefin Sköld.

– Stopp, stopp, stopp. Ta och lugna ner dig så ska vi se om det står något intressant i papprena. Är detta allt ni har hittat, säger Carl Bildt bland annat i intervjun.

Utrikesministern upprepar också frasen "det här är så oskyldigt som man kan tänka sig" tre gånger i rad.

Björn Häger är journalist och föreläsare i intervjuteknik. Han lyfter ofta Carl Bildt som ett exempel på en person som har en väl utvecklad strategi för att undvika att svara på jobbiga frågor.

– Carl Bildt gör som han alltid gör. Istället för att svara på frågorna hänger han upp sig på ord. Det är väldigt typiskt, säger Björn Häger till dagensmedia.se.

En strategi kombineras med ett ständigt ifrågasättande av reportern.

– Han går ut med ett väldigt stort självförtroende och säger att allt är fel och fullständigt irrelevant. Men han ger också publiken en förklaring till varför. I det här fallet kallar han det exempelvis för smutskastning.

Taktiken gör att Carl Bildt ofta lyckas undvika att svara på själva sakfrågan.

– Hans agerande är extremt förväntat. Om man ska få Carl Bildt att medge något måste man ha gott om tid och enormt mycket på fötterna. Annars kan han slingra sig undan.

Det finns ju ett exempel när Carl Bildt snor mikrofonen från Niklas Svensson under en webb-tv-intervju.

– Ja och jag tycker att Carl Bildt gör sig själv lite till en pajas när han gör så. Han tar en risk att framstå som ganska oseriös och den risken tar också Niklas Svensson.

Agerandet gjorde samtidigt att Carl Bildt slapp undan en jobbig fråga, menar Björn Häger.

– Det är jätteroligt att Expressen får många klick men här blir underhållningsvärdet större än det faktiska ansvarsutkrävandet. Nu framstår jag kanske som världens tråkmåns men jag tycker att det finns ett problem där. Sorry Niklas Svensson, men där var en fråga som inte blev ställd.

I dag gick också Carl Bildt till attack mot Aftonbladet i en intervju med konkurrenten Expressen.

– Det är en enorm anka av Aftonbladet. Nybörjare. Tidningen är skyldig mig en förklaring, säger han till Expressen.

Uttalandet förvånar inte Björn Häger.

– Det är en grundkurs i hur man ska försvara sig mot en granskande tidning. Har han tur så tror alla medier på att det bara är en anka och så blir det inget mer av granskningen, säger Björn Häger och fortsätter:

– Men det finns också en fara i den strategin. I varje fall skulle jag inte gå ut och kalla det för en anka innan jag vet vad som kommer i morgon. Jag tror inte att det här är en riktigt så stor anka som han vill få det till att vara.

Björn Häger riktar samtidigt kritik mot journalister som fascineras över Carl Bildt.

– Jag tycker att det är lite kletigt när journalister blir imponerade över hur han trycker till Aftonbladet, säger han och fortsätter:

– Ryggmärgsinstinkten hos en riktig journalist borde inte vara att hålla med makthavaren och skratta åt Aftonbladet utan att fundera på vad som finns att gräva vidare kring. Det gör mig lite provocerad.

Man kan tycka att Carl Bildt är ganska rolig, men är inte det här också ett demokratiskt problem att han inte svarar på sakfrågor?

– Det är det absolut. Det är ett problem att det aldrig blir någon ordentlig diskussion för intervjun kommer aldrig fram till moralfrågan. Istället fastnar man på massa teknikaliteter.

Dante Thomsen


Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev