Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Bitter medicin för läkemedelsjätte

Publicerad: 13 Augusti 2013, 07:06
Uppdaterad: 6 December 2015, 13:38

UPPDATERAD.Läkemedelsföretaget Pfizer har anmält konkurrenten Glaxosmithkline för osaklig marknadsföring. Nu väntar böter på strax under en kvarts miljon kronor.


Det var i en offentlig upphandling för vaccin i landstingen i Kalmar, Blekinge och Region Skåne som Glaxosmithkline beskrev läkemedlet Synflorix med påståenden som inte överensstämmer med de uppgifter som anges i vaccinets produktresumé.

Läkemedlet Synflorix används för att förebygga Pneumokockinfektioner som orsakar luftvägsinfektioner. Glaxosmithkline påstod dock felaktigt att vaccinet även var godkänt för att användas mot lunginflammation. Detta fick konkurrenten Pfizer att reagera och anmäla Glaxosmithkline till Läkemedelsindustrins informationsgranskningsman, IGM.

IGM gick på anmälarens linje och i beslutet skriver man bland annat:

"Glaxosmithkline har handlat i strid med god branschsed på läkemedelsinformationens område genom att marknadsföra Synflorix på ett sätt som inte står i saklig överensstämmelse med produktresumén (...)

Glaxosmithkline tvingas nu böta 240 000 kronor för osaklig marknadsföring. Läkemedelsjätten uppmanas även att se över utformningen av sin marknadsföring och bekräfta att man inte tänker upprepa misstaget.

Glaxosmithkline har överklagat beslutet till högre instans.

– Vår bedömning är fortfarande att vi agerat enligt vårt regelverk, vi skulle aldrig medvetet göra något annat. Vi anser därtill att beslutet är av principiell betydelse och vill därför pröva det i högre instans, säger Lotta Nordin, vaccindirektör på Glaxosmithkline Sverige.

Helen Preutz

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.