Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Birros nya bok blev sågad – då hoppar han av

Publicerad: 16 september 2010, 08:17
Uppdaterad: 6 december 2015, 15:39

Marcus Birro vill inte längre förknippas med Norrköpings Tidningar.


Författaren, poeten och tv-profilen Marcus Birro väljer idag att hoppa av samarbetet med Norrköpings Tidningar där han drivit en blogg och skrivit krönikor. Anledningen? Att en av tidningens recensenter sågade kulturpersonlighetens senaste alster, ”Att leva och dö som Joe Strummer”.

– Det är ett uttryckt för ett utsökt förakt, för mig, för min bok, men också för alla läsare som uppenbarligen gillar att vara mer än ett uppknullat arsle i den helvetiska kulturvärlden, skriver Marcus Birro i sitt sista blogginlägg på NT:s sajt.

Mats Granberg är kulturredaktör på Norrköpings Tidningar. – Jag känner Marcus Birro lite grann och har intervjuat honom vid flera tillfällen och jag måste säga att jag inte är helt förvånad över hans reaktion. Jag pratade precis med honom och frågade om han inte hade överreagerat, men då var han fortfarande upprörd, besviken och arg.

Har han något fog för kritiken?

– Den här recensionen skiljer sig inte mycket från andra recensioner. I boken har Marcus Birro konstruerat ett alter-ego som är väldigt likt honom själv och då är det inte konstigt att man även diskuterar författaren. Sedan handlar ju merparten av recensionen om romanen. Marcus Birro är en flitig aktör i medierna och borde känna till hur medievärlden och den fria kulturjournalistiken fungerar.

”Att leva och dö som Joe Strummer” är en kärleksförklaring till Göteborg och har fått flera fina recensioner. När verket nu sågas menar Marcus Birro att det är författaren och inte alstret som recenserats.

– Jag vägrar finna mig i att bli nedvärderad av folk som inte sköter sitt jobb, Det är oförsvarligt oproffsigt av en tidning att låta direkta felaktigheter, lögner och fördomar stå i vägen för en seriös journalistik. Jag vill inte längre på något sätt förknippas med NT. Jag avsäger mig alla mina uppdrag jag haft för tidningen, blogg, krönikor och annat, skriver Marcus Birro i bloggen. 

Dagensmedia.se har sökt Marcus Birro.

Dante Thomsen

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev