Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Bildleverantörerna rasar mot Expressens sänkta frilansarvoden

Publicerad: 14 januari 2015, 08:09
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:16

Lägre arvoden för frilansfotografer rimmar illa med Expressens stora vinster, anser Bildleverantörernas förening.


Ämnen i artikeln:

Expressen

Efter förra årets besked om att Expressen lägger ner bildredaktionen och säger upp fast anställda fotografer och bildredaktörer aviserade man tidigare i veckan att man sänker frilansarvodet för sina frilansfotografer.

För åtta timmars arbetsdag vill Expressen betala 5388 kronor, jämfört med den standard på 5704 kronor som Bildleverantörernas förening, BLF, föreslår. För planerade längre jobb drar de en gräns vid sex timmar, vilket man vill betala 4388 kronor för. För jobb som överstiger det utgår en ersättning på 400 kronor i timmen.

Nu går BLF:s ordförande Lars Modie ut på föreningens blogg och rasar mot Expressens nya frilansarvoden.

"Det är anmärkningsvärt. Tidningen har gjort mer än en miljard i vinst de senaste tio åren. Man har också höjt priset mot kund med mer än 40 procent på mindre än tre år. Samtidigt har många frilansfotografer det svårt att få ekonomisk bäring i sin verksamhet och allt fler tvingas lägga ned."

Vidare skriver Lars Modie att han utgår från att Expressen även i fortsättningen kommer att följa BLF:s branschstandard samt att BLF-anknutna fotografer vill fortsätta bidra till att göra Expressen till en vass bildtidning men att detta:

" Inte kan ske till villkor som gör den ena parten mätt och belåten och den andra parten hungrig och fattig".

Anton Andersson

anton.andersson@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Expressen

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev