Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag13.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Bil Sweden bakom S-förslag – kallas för årets lobbyist

Publicerad: 12 Augusti 2014, 07:39
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:32

När Stefan Löfven presenterade förslaget om CSN-lån för körkort lyfte han formuleringar direkt från en av lobbyorganisationen Bil Swedens rapporter.


Ämnen i artikeln:

Socialdemokraterna

Det var under sitt sommartal i söndags som Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven presenterade ett förslag om att det ska vara möjligt att söka CSN-lån för att ta körkort.

Under talet pratade Stefan Löfven bland annat om ett moment 22 för ungdomar som inte kan skaffa körkort för att de inte har jobb, och inte kan skaffa jobb för att de inte har körkort.

Det är en formulering som återfinns i lobbyorganisationen Bil Swedens och körskolornas rapport "Körkortets betydelse" från september förra året.

Det har fått Patrik Kronqvist, ledarskribent på Expressen, att kalla bilindustrins och körskolornas branschorganisationer för årets lobbyister.

" Det var många års hårt slit från Bil Sweden och Sveriges Trafikskolors riksförbund som på söndagen kröntes i Vasaparken med att Stefan Löfven lyfte formuleringar direkt från deras rapporter in i sitt sommartal", skriver han bland annat.

Bil Swedens vd Bertil Moldén är mycket nöjd:

– Redan för många år sedan sade jag till Mona Sahlin, som då var partiledare för Socialdemokraterna, att körkort håller på att bli en klassfråga, säger han till Dagens Media.

En formulering som också användes av SSU:s ordförande Gabriel Wikström i söndags när förslaget om CSN-lån först presenterades under en pressträff.

– Körkortet har blivit en klassfråga, sa Gabriel Wikström under pressträffen.

Enligt Bertil Moldén har körkort blivit en allt viktigare fråga i takt med att arbetslösheten seglat upp som käpphästen i svensk politik.

– Alla politiska partier vill ha ner arbetslösheten och vill också få in ungdomar i arbetslivet.

Hur länge har ni lobbat för det här?

–  Det har varit ett långt och målmedvetet arbete. Vi har under flera år tagit fram bra och relevant statistikmaterial som äntligen börjat bära frukt.

Bertil Moldén berättar att Almedalen varit en av de viktigaste arenorna för Bil Sweden.

– Jag har varit där de senaste åtta åren. Vi brukar ordna ungefär 20 seminarier varje år och har också "Heta stolen" där vi tar en individ i taget. Sedan gör vi också traditionella analyser tillsammans med neutrala informationsföretag och har också jobbat ihop med Svenskt Näringsliv.

Vad säger du att Stefan Löfven använde i princip samma formulering som ni gör i er rapport?

– Det är glädjande att de läser vad vi skriver.

Dante Thomsen

Ämnen i artikeln:

Socialdemokraterna

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.