Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Besvikelse i branschen över stödpaketet

Publicerad: 3 april 2020, 15:26

Varken SJF:s ordförande Ulrika Hyllert eller TU:s ordförande Victoria Svanberg tycker att de åtgärder Amanda Lind i dag presenterade räcker.

Foto: Tor Johansson & Lucas De Vivo

Amanda Lind presenterade i dag flera åtgärder för att stötta krisande medier. Men regeringens stödpaket imponerar föga på mediebranschen. ”Det här är inte tillräckligt för att säkerhetsställa journalistik i hela landet”, säger SJF:s ordförande Ulrika Hyllert.


Ämnen i artikeln:

Coronaviruset

I dag höll kulturminister Amanda Lind presskonferens för att presentera regeringens åtgärder för att stötta svenska medier som ju drabbats hårt effekterna av det nya coronaviruset.

Regeringen inför 150 miljoner kronor som ett tillfälligt distributionsstöd under 2020 och ytterligare 50 miljoner kronor går till det så kallade ”vita-fläckar-stödet”. Dessutom kommer 2020 års presstöd att betalas ut nu direkt.

Men Victoria Svanberg, ordförande TU – Medier i Sverige och delägare i NWT-koncernen, är inte imponerad över statens krisåtgärder.

– Tyvärr ser detta paket magert ut för en bransch som är hårt ansatt. Ansatt i ett läge då kvalitetsjournalistiken har ett viktigare uppdrag än på mycket länge. Ett paket värt 200 miljoner kronor motsvarar bara en liten del av de förlorade annonsintäkter branschen nu upplever. Stannar regeringens åtgärder här innebär det en ökad risk för att den journalistiska bevakningen tunnas ut på fler ställen i landet, säger hon i ett pressmeddelande.

Inte heller TU:s tf vd Jan Fager tycker att krispaketet är nog.

– Den lokala demokratin riskerar att drabbas hårt i och med att mediekoncernerna nu måste minska personalstyrkorna. Och med stor sannolikhet kommer vi att se lokaltidningar som läggs ned, säger han i en kommentar.

”Med stor sannolikhet kommer vi att se lokaltidningar som läggs ned”

LÄS OCKSÅ: Stödpaketet: 200 miljoner mer i presstöd

På Journalistförbundet var ordförande Ulrika Hyllert också besviken efter presskonferensen.

– Det här är inte tillräckligt för att säkerhetsställa journalistik i hela landet. Beslutsfattare som vill värna demokratin måste ta ett mycket större ansvar i denna kris, säger hon i ett pressmeddelande.

Expressens förre chefredaktör Thomas Mattsson, i dag styrelseledamot i TU och Utgivarna, har räknat på vad stödet verkligen betyder.

– 150 miljoner kronor i ökat distributionsstöd är tre gånger så mycket som i dag. Det låter mycket, men kom ihåg att stora titlar som Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter bara fick tre respektive fyra miljoner i fjol. Aftonbladet fick inget distributionsstöd alls och Expressen fick 300 kronor... så givet att dagspressen kan tappa kanske miljardbelopp i annonsintäkter är det här små stödbelopp, skriver han i ett mejl till Dagens Media.

Han ställer sig vidare frågande till hur Amanda Lind definierar ”nyhetstidningar”.

– Om det är samma kriterier som för dagens mediestöd blir varken Aftonbladet eller Expressen berättigade till stöd, trots att de är de största nyhetssajterna och källorna till journalistik om corona. Jag hoppas att detta utökade mediestöd också omfattar nyhetstidningar som enligt traditionell beskrivning i lag och förordningar inte är ”abonnerade”.

Regeringen meddelade samtidigt att tv-bolagen till hösten blir friare att placera sin reklam i enlighet med EU:s AU-direktiv och de behöver inte längre klocka minuter per timma. Mot den bakgrunden ställer sig TV4:s vd Casten Almqvist mer positiv till regeringens åtgärder.

– Det är mycket välkommet att kulturministern går fram med mer flexibla annonsregler. Det är viktigt för mediemångfalden i Sverige på både kort och lång sikt. Vi ser fram emot en fortsatt dialog för att säkra goda förutsättningar för den fria publicistiken, skriver han i ett sms till Dagens Media.

Thomas Mattsson efterfrågar dock ännu stöd till branschen.

– En slutsats är att det är positivt att regeringen och stödpartierna ser värdet i nyhetsförmedling i en nationell kris, men det kommer behövas mycket mer. Man kan exempelvis ställa sig frågan om ”vita fläckar-stödet” är vad som behövs nu? Det handlar nog om att mer akut rädda svarta fläckar, alltså de tidningar som finns och som ska överleva.

Linnéa Kihlström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Coronaviruset

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev