torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Beslutat: Tidningarna slipper returpapperansvar

Publicerad: 22 december 2020, 11:46

Kerstin Neld, vd på Sveriges Tidskrifter, är glad att regeringen – trots kritiken – stått fast vid sitt förslag.

Foto: Janne Næss

I dag beslutade regeringen att kommunerna tar över ansvaret för returpappret. Sveriges Tidskrifters vd Kerstin Neld är i dag glad att regeringen stod fast vid sitt förslag.

Ämnen i artikeln:

ReturpapperansvarSveriges TidskrifterThomas MattssonKerstin NeldTidningsutgivarnaDagspress

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


I dag, tisdag, beslutade regeringen att Sveriges papperstidningar inte ska behöva betala för returåtervinningen av sina pappersprodukter. Redan i april i år fattades ett så kallat inriktningsbeslut i frågan, men i dag blev det alltså klart.

– Nu säkrar vi möjligheten för starka och oberoende medier i hela landet. Det är oerhört viktigt för vår demokrati. Var du än bor i landet ska du kunna ta del av nyheter och papperstidningen fyller fortfarande en viktig funktion för många, säger kultur- och demokrati­minister Amanda Lind i ett pressmeddelande.

Såväl Sveriges Tidskrifter som TU välkomnar regeringens besked i frågan.

– Vi är väldigt glada att regeringen stod fast vid sitt förslag, trots den starka kritik som hörts från SKR och andra instanser. Allt annat hade lett till neddragningar och nedläggningar av titlar i en bransch som redan är hårt pressad, säger Sveriges Tidskrifters vd Kerstin Neld till Dagens Media.

LÄS OCKSÅ: SKR rasar mot att tidningarna slipper returpapperansvar – men TU håller fast vid sin linje

Även TU:s tf vd Thomas Mattsson kommenterar beslutet:

– Regeringens beslut om att upphäva producentansvaret är mycket välkommet och möjliggör för tidningar och tidskrifter att distribueras utan så betydande extrakostnader att hela utgivningen hotas. En annan hållning hade varit skadlig för nyhetsförmedling och opinionsbildning och därmed snarast demokratifientlig.

Att regeringen har beslutat att undanta tidningarna från producentansvaret motiveras med att coronautbrottet slagit hårt mot mediernas ekonomi samt med att nyhetsjournalistik är samhällsviktig verksamhet.

LÄS OCKSÅ: Hem & Hyra och Villaägaren i kläm – så påverkas bevakningen av returpappersfrågan

 

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev