söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

"Besjälade av belgisk möbeldesign, eller tarmflora"

Publicerad: 7 mars 2017, 17:03

Lyxen och flärden i Svenska Dagbladets featurebilaga Perfect guide har varit förbehållen betalande papperstidningsläsare – nu har den flyttat ut på nätet.

Ämnen i artikeln:

SvDDagspress

MA

Mathias Asplund

mathias.asplund@dagensmedia.se


Sedan början av februari kan alla som vill läsa SvD Perfect guide, SPG, på dess egen sajt. Med artiklar om design, mode, skönhet, mat och dryck, resa och hälsa ska SvD nu försöka locka digitala kunder från Instagram och Facebook.

- Vi vill ha ett mer lekfullt uttryck och har tittat på andra plattformar på sociala medier och internationella medier när vi tagit fram den här produkten, säger Katarina Lavén, produktansvarig för SvD Perfect guide digitalt.

Livsstilsintervjun med modedesignern Johan Lindeberg, under vinjetten ”Min helg”, fick nyligen stor spridning. Men den möttes också av en mängd sociala medie-hån.

- Det är inget som jag har sett specifikt att det driver trafik. Det är innehåll som ger publicitet, men jag skulle säga att det inte alltid är de artiklarna som ger mest publicitet. Man ser på ”populärt just nu” och på ”lilla hjärtat”, hur många som har lajkat, att till exempel Food pharmacys artikel om semmelwraps fått 250 likes. Så det har inte bara varit Min helg, säger Katarina Lavén.

På sikt är tanken att sajten ska bli en ren nativeaffär och generera pengar genom sponsrat innehåll. Trafiken ska främst drivas via fyra kanaler: svd.se, ett nyhetsbrev som snart lanseras, sociala medier och influencers. Till exempel har man knutit till sig den nämnda bloggen Food pharmacy, som behandlar ämnet mat som är bra för tarmfloran.

- Men det måste hela tiden vara influencers som matchar SvD Perfect guides målgrupp och varumärke. Vi vill göra mer genomarbetade artiklar där det är människor som är besjälade i belgisk möbeldesign eller tarmflora, säger Katarina Lavén.

Planerna på en digitalisering av featureämnena har funnits en längre tid inom Svenska Dagbladets ”digital first”-strategi, berättar Katarina Lavén.

- Vi fick i uppgift att titta på hur ett sånt här uttryck skulle kunna se ut. Det togs fram under hösten och sedan har man utvecklat det. Det är en jätterelevant produkt som vi vill satsa på och det är givet att SvD Perfect guide också ska finnas digitalt.

Hon vill inte avslöja några trafiksiffror.

- Men vi ser ett högt engagemang och att besökarna som kommer till oss stannar länge och läser flera artiklar, säger Katarina Lavén.

Tre annonsörer – kreditkortsföretaget Amex, pastatillverkaren Barilla och STS Alpresor – är med redan från starten och enligt Katarina Lavén är fler på ingång. Hon berättar att de tidigt under utvecklingen av sajten kopplade in tänkbara annonsörer för att ta del av deras synpunkter.

- Vi har haft bra respons redan från början och det är faktiskt fascinerande att man redan tre veckor efter att man gått live har första annonsör på plats.

Magasinet ska attrahera kunder som annars lägger sin digitala annonsering på amerikanska plattformar.

- Framför allt är det annonsörer som vi ser har ett stort fokus på sociala medier, där Facebook är en del av deras digitala strategi. Här ser vi ett behov att synas tillsammans med starka varumärken i SvD Perfect guide och i en kontextuell miljö som handlar om livsstil snarare än nyheter, säger Katarina Lavén.

Bakom materialet står Schibsted content studio. Men redaktionen består av samma människor som producerar printeditionen.

- Native kan alla göra. Men riktigt bra native med bra innehåll, det är där man får förändringar i ett beteende hos användarna, säger Katarina Lavén.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev