Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Bengt Ottosson: "Gunilla Herlitz berättade det bredvid en toalett i Almedalen"

Publicerad: 2 september 2014, 15:48
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:30

För första gången ger Expressens tidigare vd Bengt Ottosson sin version av turbulensen på kvällstidningen – som så sent som i dag presenterade ett nytt omfattande sparpaket.

Ämnen i artikeln:

Expressen

DT

Dante Thomsen


För snart två veckor sedan stod det klart att Bengt Ottosson, som varit vd för Expressen sedan 2001, går i pension.

Enligt Expressens fackklubbsordförande Olle Fors fick Bengt Ottosson sparken. Bengt Ottosson själv har dock inte kommenterat uppgifterna.

Under Dagens Medias mingel på HLT i Stockholm gav Bengt Ottosson för första gången sin version av turbulensen på Expressen – som så sent som i dag aviserade att 70 tjänster ska kapas i ett nytt sparpaket.

Under intervjun med Dagens Medias reporter Erik Wisterberg svarade Bengt Ottosson så här på den raka frågan om han fick sparken eller inte:

– Jag kan berätta precis hur det var. Jag var i Almedalen och Expressen hade ett mingel en kväll. Gunilla Herlitz var där och kom fram till ett bord jag stod och bad att få prata med mig. Vi gick åt sidan och stod faktiskt i närheten av några toaletter, säger Bengt Ottosson och skrattar.

– Där berättade hon att det skulle ske förändringar inom Bonniers som gjorde att vd-jobbet på Expressen skulle försvinna. Hon ville att jag skulle fundera på vad jag ville göra och jag tyckte väl att det kanske hon borde fundera på, men det tyckte inte hon. Sedan gick vi åt varsitt håll.

Efter att det stått klart att Gunilla Herlitz, som är affärsområdeschef för Bonniers affärsområde News Sweden, där Expressen ingår, hade olika syn på framtiden för Expressen beslutade Bengt Ottosson sig för att sluta.

– Det går inte att ha en vd som inte riktigt tror på det budskap som styrelseordföranden har, sade Ottosson.

Hur kändes det att få det där samtalet i Almedalen bredvid en toalett?

– Det var lite förvånande att jag fick det just där kanske, men det är ju lite som det är. Det kan framstå som dramatiskt att en vd får sparken men det är en viktig del av det hela. Man har bara vd-rollen så länge man har mandat från styrelsen. De bestämmer ytterst.

Bengt Ottosson kunde under intervjun inte svara på huruvida Bonnier vill styra Expressen hårdare.

– Men man vill säkert se hur man kan samverka på ett sätt som man bedömer är bättre för helheten. Jag tror säkert att Gunilla Herlitz, Tomas Franzén och styrelsens ambitioner är att det här ska bli väldigt bra.

Exakt vad skillnaderna i synsätten låg ville Bengt Ottosson inte heller svara på.

– Jag vet inte riktigt vart den låg om jag ska vara ärlig. Det är extremt trist med besparingarna som kom i dag men papperstidningar är en verksamhet som håller på att minska, framför allt på dagstidnignssidan, och då måste man titta på kostnader.

Har Bonnier kvar sin roll som stor publicist i Sverige eller skulle de lika gärna kunna sälja korv eller cyklar?

– Självklart är Bonnier en viktig publicistisk aktör i Sverige. Men samtidigt är man ett affärsdrivande företag och då måste det ekonomiska fungera på något sätt. Det är inte konstigt.

Bengt Ottosson var en öppen kritiker av Bonniers gemensamma projekt för digitala försäljning, Bink. På frågan om varför han motsatte sig det så mycket svarade han:

– Ja hur mycket tid har ni? Det var många olika saker jag inte trodde på men jag var aldrig emot ett samarbete mellan olika tidningar. Det jag var emot var sättet det skulle göras på, att man flyttade bort sälj- och utvecklingsresurser från redaktionerna. Det gjorde ju att det uppstod ett stort gap mellan de som faktiskt gör jobbet och de som ska försöka göra lösningar som passar både för kunder, läsare och annonsörer.

På frågan om man inte kan vara en stark vd med en egen uppfattning och sitta kvar på ett på ett Bonnier-bolag i dag svarade Bengt Ottosson.

– Det tror jag absolut att man kan vara. Det här har ingen koppling till det.

LÄS OCKSÅ:

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev