Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag30.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Bemanningsupproret sprider sig till Skåne: "Vi går sönder"

Publicerad: 4 November 2014, 13:47
Uppdaterad: 19 Februari 2016, 10:27

Efter Dagens Medias artiklar om Schibsted Media kritiserar nu även Kompetens i Skåne situationen för bemanningsanställda på tidningar.


Dagens Media har i flera artiklar berättat om de interna protesterna på Aftonbladet efter att den bemanningsanställde reportern Nivette Dawod fick en ny tjänst.

I ett brev som ett hundratal anställda på Aftonbladet undertecknat kritiserar medarbetarna situationen för de bemanningsanställda kollegorna som jobbar på tidningen.

Nu ger sig även Kompetens i Skåne, som förser Sydsvenskan med journalister, in i debatten. Detta i en debattartikel publicerad i Journalisten.

" Händelsen blixtbelyser villkoren för bemanningsanställda. Vi tvingas att byta arbetsplats, ibland från dag till dag. Företagen har ingen skyldighet att tala om för oss var vi ska jobba i morgon. Den som blir erbjuden ett uppdrag och tackar nej kan förvänta sig löneavdrag.

Enligt Schibsted Media finns inget samband mellan omplaceringen och att Dawod slagit larm om företagets villkor – till exempel att de bemanningsanställda tjänar runt 6 500 kronor mindre i månaden än sina fastanställda kollegor trots att de gör samma jobb. Men å andra sidan: Hur ska man någonsin kunna bevisa att en omplacering är ett straff?", står det i debattartikeln som skrivits under av fyra medarbetare på Kompetens i Skåne, varav tre sitter i klubbstyrelsen.

Debattartikeln tar sedan upp situationen för Kompetens i Skåne, som startades 2008.

" Vår fackklubb har sedan dess arbetat för att tillvarata de anställdas rättigheter och göra jobbtillvaron dräglig. Det är en ständig uppförsbacke. Fackklubben har i dag 65 medlemmar varav 29 är fast anställda på bemanningsföretaget och resten timanställda. Kompetens i Skånes personal utgör den absoluta merparten av Sydsvenskans journalister under 35 år, många av oss går till samma arbetsplats år efter år, och ändå lever vi med en ständig otrygghet".

Skribenterna slår fast att mediebranschen är i kris och att det är personalen som får betala priset.

" Otryggheten sätter sig i våra psyken och våra kroppar. När företaget i medarbetarundersökningar frågar hur vi mår, blir svaret att vi håller på att gå sönder

Att använda arbetskraft som mänskligt dragspel har inte räddat medieföretagen eller journalistiken: det har underminerat vår trovärdighet som granskare av andra branschers villkor, det har försämrat våra möjligheter att göra bra journalistik och det gör att talanger lämnar branschen på löpande band.

När mediehusen satsar nytt för att ta sig ur krisen hoppas vi att de drar lärdom av de senaste åren. Man kan inte bygga journalistikens framtid på kronisk otrygghet".

LÄS ÄVEN:

Dante Thomsen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.