Bemanningsuppror på Bonnier: "Tas inte på allvar"

2016-11-29 15:25  
Yasmine Härnebo Grapenwall och Oda Fjeldstad.

Hela journalistklubbens styrelse på Marieberg Media avgår. Enligt klubbens ordföranden tas inte journalisternas frågor på allvar av företaget.

Anledningen är att styrelsen upplevt en stark motvilja från Marieberg Media att samarbeta och kompromissa i olika frågor.

– Problemet som vi ser det är att den frostiga relation mellan företaget och fackklubben, som vi har sett under en längre tid, inte blir bättre. Vi upplever att det inte finns någon vilja från företaget att samarbeta kring grundläggande frågor, säger Oda Fjeldstad till Dagens Media som delar ordförandeposten tillsammans med Yasmine Härnebo Grapenwall.

Vad kan det handla om för frågor?

– Det kan vara allt från rimlig lön, till arbetsmiljöfrågor och frågor kring kompetensutveckling.

Både understryker att det inte är något enskilt fall som lett fram till att journalistklubbens styrelse vid Marieberg Media nu säger upp sig.

– Det är ett gemensamt beslut som fattas av alla medlemmar i styrelsen, flera av medlemmarna har suttit under flera år.

Från och med imorgon står klubben utan styrelse.

– Vi som facklig klubb känner inte att vi har någon påverkan, vi har haft väldigt svårt att påverka personalpolitiken. Vi kan vara hur förberedda och pålästa som helst, men våra frågor tas inte på allvar.

Hur påverkas era medlemmar av att ni inte kan påverka och förbättra deras arbetsförhållanden, hur mår era medlemmar?

– Vi är alla journalister i en bransch som utsätts för förändring, extra utsatt blir det med osäkra bemanningsanställningar. Att ha korta uppdrag kan vara helt okej under en kortare period om man vill få inte en fot någonstans och göra sina "hundår". Men det är långt ifrån bara nyexaminerade som finns inom företaget, säger Yasmine Härnebo Grapenwall och fortsätter:

– På lång sikt finns det en risk att det här skadar trovärdigheten i stort. Om vi inte har rättvisa villkor i vår egen bransch, vad har vi då för mandat att granska andra?

Hanna Frick

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

Åsikter & debatt