Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Bedrägerisajt försöker efterlikna Dagens Nyheter

Publicerad: 25 oktober 2019, 09:33

skärmdump från begrägerisajten / Peter Wolodarski

En bedrägerisajt har kapat DN:s namn och utseende. Tidningens chefredaktör, Peter Wolodarski, är bekymrad: ”Det här är en ny form av internetbedrägeri”.


Ämnen i artikeln:

DN.sePeter WolodarskiDagens Nyheter

En sajt som använder DN:s namn, liknande menyval och samma färger har dykt upp på nätet. Sajten toppas med en artikel med ingressen ”Nu kan du gå med i ett nytt och hemligt banksystem som blir allt populärare här i Sverige. Det är otroligt hur snabbt en liten insättning på detta konto kan växa till en förmögenhet – även i dagens nollräntevärld”, varpå läsare uppmanas att klicka på en länk.

Peter Wolodarski är chefredaktör på Dagens Nyheter. Han berättar att DN är väl medveten om problemet och att det inte är första gången det inträffar.

– Det här är en ny form av internetbedrägeri. Det är bekymrande att man använder DN:s varumärke, som människor har förtroende för, i syfte att försöka lura dem på pengar. En privatperson har förlorat stora pengar på en sajt i tron om att det var DN:s, säger han till Dagens Media.

Peter Wolodarski berättar att Dagens Nyheter vidtar åtgärder för att plocka ned sajter så fort de får kännedom om dem, men nya sajter dyker upp hela tiden. 

– Jag tror att vi kommer få ett stopp på detta, men det är viktigt att människors kännedom kring detta ökar. Det är inte bara vårt varumärke som drabbas. Vi är på väg att göra journalistik om detta.

Axel Duberg

Reporter

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev